Sök

De flygande elbåtarnas grundare säljer: ”Behövde frigöra kapital”

Candela Speed BoatsFordonElbåtar

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Medgrundaren Gustav Hasselskog har sålt en femtedel av sitt ägande i Candela – startupen vars båtar ser ut att flyga fram över vattnet. Det handlar om en post på nära 60 miljoner kronor.

Candelas grundare och vd Gustav Hasselskog har sålt knappt en femtedel av sitt innehav i bolaget, skriver DI. Det handlar om en post värd nära 60 miljoner kronor.

Under det senaste året har elbåtsbolagets värdering stigit från 1,1 till 1,9 miljarder kronor. 

Men Gustav Hasselskog säger till DI att affären var bestämd sedan två år tillbaka. 

”Jag skilde mig för två år sedan och som en del av bodelningen behövde jag frigöra kapital”, berättar han för tidningen. 

Köpare var flera av de stora ägarna i elbåtarna. 

Tidigare i år – det vill säga samma år som bolaget ska starta med reguljär trafik – fyllde Candela kassan med 215 miljoner kronor, kunde Breakit avslöja. 164 miljoner kronor är reda pengar och resterande belopp är genom kvittning. Investerare var bland annat Kan Dela AB. Det är ett bolag som ägs till 50 procent av tandborstkungen Joel Eklund och till 50 procent av familjen Bengtsson som är storägare i det börsnoterade robotkirurgibolaget Surgical Science.

Enligt DI har Candela tagit in 275 miljoner kronor under våren. Förra året plockade Candela in 210 miljoner. 

Största ägare i Candela är EQT Ventures, Ted Talks grundare Chris Anderson genom fonden Ocean Zero, Gustav Hasselskog och Kan Dela AB.

Candela Technology omsatte 11,2 miljoner kronor 2022, en minskning från 20 miljoner året innan, och gjorde ett resultat på minus 99,9 miljoner kronor. 

Bolaget har tidigare flaggat för att det ska 20-faldiga sin omsättning. För 2023 har bolaget räknat med en omsättning i storleksordningen 400 miljoner kronor, efter att det vunnit flera stora kontrakt.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer