Payer, som grundades av vd:n Peder Berge redan för nästan 17 år sedan, har tagit in över 100 miljoner kronor från ägarhåll under årens lopp. Runt 700 privatsparare har satsat pengar på bolaget via crowdfundingplattformen Pepins.
Sedan 2016 har bolaget fokuserat på lösningar för betalningar mellan företag, och lockat till sig kunder som Volvo Financial Services och fastighetsbolaget Vasakronan. Så sent som vintern 2022 var bolaget med på Breakits lista över heta startups inom betalningar.
Men bolaget har gjort stora förluster och de senaste åren har präglats av bråk, bland annat kring hur den fortsatta finansieringen skulle se ut. I höstas gick bolaget in i en rekonstruktion och i samma veva uppdagades en härva av lån som förfallit till betalning, ett kontroversiellt upplägg och polisanmälningar från en större ägare.
Därefter gick läget från dåligt till sämre och för någon vecka sedan lämnade Payer tillbaka verksamhetskritiska tillstånd till Finansinspektionen. Men Peder Berge uttryckte ändå ett visst hopp om framtiden.
I slutet av förra veckan tvingades han dock inse att just det här entreprenörsäventyret är över och en konkursansökan lämnades in till tingsrätten.
“Det är beklagligt att vi hamnade i denna situation. Vi har gjort allt vi kan för att få in kapital, finansiera rekonstruktionsperioderna och kunna ta fram en rekonstruktionsplan. Vi har arbetat dag och natt under en väldigt lång tid och har kokat soppa på spik länge för att lösa Payers behov”, säger Peder Berge i en skriftlig kommentar till Breakit.
Han medger att situationen varit skör under de senaste månaderna, men han och resten av ledningen har ändå sett en möjlighet att lyckas med rekonstruktionen. Det blev för tufft utan nytt kapital och tidigare har Peder Berge sagt att information om polisanmälningar och schismerna skrämde iväg en del investerare.
“Tyvärr hade vi lite otur på slutet med förväntade affärer som tog en negativ vändning och inte blev av i tid som tänkt. Detta gjorde, eftersom vi ännu inte säkrat en långsiktigt finansiell lösning, att vi med kort varsel behövt initiera en konkursprocess på grund av brist på likviditet”, skriver Peder Berge till Breakit om vägen fram till konkursbeslutet.
Han fortsätter:
“Det känns därför lite extra sorgligt att vi hamnade i denna situation eftersom vi såg en chans att lyckas”.
Peder Berge framhåller att ledningen ska samarbeta med konkursförvaltarna för att minimera följderna av konkursen och han önskar att kunderna kan fortsätta använda plattformen.
“Jag känner en enorm tacksamhet till alla aktieägare som ställt upp, till alla kollegor och andra som engagerat sig under åren”, skriver Peder Berge också.
Hösten 2023, före den stora ommöbleringen av Payers juridiska bolagsstruktur, ägde Peder Berge cirka 24 procent av bolaget.
Under 2022 gjorde Payer en rörelseförlust på 28 miljoner kronor på en omsättning på 11 miljoner kronor. Förlusten skulle ha varit ännu större om bolaget inte hade aktiverat utvecklingskostnader på 20 miljoner kronor under perioden.