Sök

Flera träder fram – anklagelser om vikthån mot patienter på Yazen

Yazen

Fredrik Meurling, vd Yazen. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den digitala nätläkaren Yazen rusar på Ozempic-trenden. Bolaget har på ett år ökat omsättningen med flera tusen procent.

Men nu kliver flera vittnen fram och berättar om hur patienter bakom ryggen blivit förlöjligade och vikthånade samtidigt som det samordnats kampanjer mot kritiker.

Den digitala kliniken Yazens tillväxt rusade med flera tusen procent förra året, om än från låga nivåer. Inte konstigt egentligen, då bolagets affärsidé är att minska övervikten och att det inkluderar att skriva ut världens mest omtalade läkemedel – Ozempic. 

Bakom Yazen, som förra året fyllde kassan med 37 miljoner kronor, står bland annat Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén, Fredrik Meurling, Otto Bretz och Martin Carlsson

“Vi siktar högt i vår prognos för 2024 – mer än en tredubbling. Och siffrorna pekar fortsatt åt att vi når det”, kommenterade vd:n Fredrik Meurling för drygt en månad sedan. 

Yazen har tidigare fått kritik för att ha skrivit ut Ozempic för lättvindigt, något bolaget har tillbakavisat, men nu kommer nya anklagelser mot den digitala kliniken. 

En tidigare patient och två andra personer med kopplingar till tjänsten berättar om hur patienter vikthånas och på andra sätt blir smutskastade av Yazen-anställda och andra administratörer i en chatt som är kopplad till en Facebook-grupp med ett par tusen medlemmar. Det skriver Expressen

”Det är förnedring”

Pernilla Hendered var patient hos Yazen. Hon var kritisk och upplevde att hennes biverkningar inte togs på allvar. I chatten blev hon kallad ”psykiskt sjuk” av en Yazen-anställd. Bilder på henne delades och hennes utseende kommenterades.  

Hon var inte den enda som hånades skulle det visa sig.

”Jag personligen bryr mig inte så mycket om vad de säger om mig. Men när de börjar skriva ‘de glada tjockisarnas klubb’ om en kvinna... Det är förnedring”, säger hon till Expressen.    

Expressen visar skärmdumpar från chatten för vd:n Fredrik Meurling. 

”Det är så klart inte lämpligt och strider mot våra riktlinjer”, svarar han. 

Han säger att han samtidigt inte upplever det som ett generellt problem. 

Anklagelserna mot Yazen gäller också att medlemmar uppmanas rekrytera nya medlemmar och att det görs koordinerade kampanjer när någon lämnar ett negativt omdöme. 

Fredrik Meurling säger till tidningen att det inte finns en strategi att aktivt jobba mot kritiker utan att Yazen ska svara på kritik ärligt och faktabaserat. 

Under 2022 omsatte Yazen 2,2 miljoner kronor med ett minusresultat på 4,1 miljoner kronor. 2023 hade bolaget ursnabb tillväxt – vilket Breakit kunde avslöja tidigare i år.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer