Sök

Nu är megarundorna tillbaka!

KinnevikNorthvoltriskkapital

Northvolts vd och grundare Peter Carlsson, Harald Mix och Kinneviks Georgi Ganev.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska startups – och investerare – sticker ut på listan.

Man behöver leta bakåt i rullorna för att hitta så många och feta finansieringsrundor som under de första tre månaderna 2024. Närmare bestämt till det andra kvartalet 2022. Det skriver Sifted.

Sajten uppmärksammar att de gjordes 42 så kallade ”megarundor” under januari, februari i mars i europeiska startupbolag vilket kan jämföras med 101 totalt året innan. Mega syftar till att rundorna låg över 100 miljoner dollar, det vill säga över 1 miljard svenska kronor. Det handlar om 42 miljardinjektioner och finansiering bestående av rent kapital, lån och bidrag.

Klimatstartups stack ut när det kom till att håva in pengar under inledningen av året, visar Sifteds data. Och listan med bolag som gjorde megarundor toppas av svenska batteriutmanaren Northvolt följt av svenska Harald Mix-backade H2 Green Steel som båda säkrade motsvarande runt 50 miljarder kronor i ny finansiering bestående av lån respektive lån, kapital och bidrag. 

De var de största finansieringsrundorna. Flest rundor gjordes dock i Tyskland. Sverige tog andraplatsen.

Bland de mest flitiga investerarna i rundorna var Europeiska investeringsbanken och Kinnevik, som bland annat pumpat in pengar i ett annat Harald Mix-bolag, värmepumpsföretaget Aira. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer