Sök

Viaplay-chefen gör comeback – vill hantera “möjligheter och risker”

Bahnhof

Anders Jensen, vd Nent. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Bahnhof möblerar om i styrelsen och in kommer (mycket sannolikt) Anders Jensen som för snart ett år sedan fick sparken från havererade Viaplay.

Det är i kallelsen till årsstämman som förändringarna presenteras. Som ny ledamot i bredbandsleverantöreren Bahnhof föreslås Anders Jensen

“Anders Jensen har lång erfarenhet inom telekom och media och kommer senast från positionen som koncernchef för Viaplay Group”, heter det i kallelsen. 

Anders Jensen var vd på Viaplay (och Nent som det hette ett tag) från 2018 till juni 2023 då bolaget vinstvarnade. Sedan dess har bolaget varit i kris och finansiellt mycket pressat. 

Tidigare i karriären hade han ledande befattningar på teleoperatörerna Telenor och Vodafone. 

“Jag är väldigt glad för nomineringen och ser fram emot att bidra till Bahnhofs fortsatta framgångar tillsammans med övriga i styrelsen. Existerande affärsmodeller kommer sannolikt utmanas med än mer konsumentvänliga lösningar i allt snabbare takt framöver, och det tror jag passar pionjärerna i Bahnhof med sin starka entreprenörsanda utmärkt", säger Anders Jensen och fortsätter:

"Samtidigt är det viktigt att hantera balansakten mellan möjligheter och risker längs vägen, något jag samlat på mig en hel del erfarenhet av”. 

Vidare föreslår Bahnhofs valberedning entreprenören Jens Nylander som ny ordförande. Han har suttit i bolagets styrelsen sedan 2023.

“Med företag som Automile, Jays och Jens of Sweden i bagaget är han en av Sveriges mest framgångsrika tech-entreprenörer. Nu senast har han toppat löpsedlarna genom att avslöja offentligt finansierat skatteslöseri med hjälp av AI”, motiveras valet av ny ordförande. 

Stämman går av stapeln den 14 maj och det då den nya styrelsen ska väljas. 

Bahnhof ägs till 50 procent av Jon Karlung (vd) och Andreas Norman. Den senare kommer enligt förslaget att avgå från ordförandeposten men sitta kvar i styrelsen. 

Investmentbolaget Öresund är näst största ägare med 7,4 procent av aktierna. 

Läs mer