Sök

Köptes av Mathem och räddades från krasch – nu återuppstår Kavall (efter nya turer)

KavallMathemMatleveranstjänst

Kavall blev Mathem Express som blir Kavall igen. Foto:Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Kavall hade ägarlistan, kapitalet och ambitionerna. Men affären höll inte.

Nu är den en gång så hajpade last mile-utmanaren tillbaka på egna ben – ett drygt år efter att den förlusttyngda startupen köptes av Mathem.

När Last mile-utmanaren Kavall lanserades 2021 blev startupen snabbt en av Stockholms mest hajpade. Idén var ambitiös, att leverera matvaror hem till dörren på mindre än tio minuter efter försäljningen. Tanken var att skaka om den traditionella dagligvaruhandeln. 

Breakit har berättat om hur omsättningen ökade till strax över 50 miljoner samtidigt som rörelseförlusten svällde till det dubbla, minus 106 miljoner kronor. Bolaget backades nästan direkt av flera av de tyngsta svenska riskkapitalfirmorna och fick 2022 en värdering på 515 miljoner kronor. I Kavalls ägarlista fanns då namn som Inbox Capital, VNV Global, Bonnier Ventures, Kry-grundaren Fredrik Jung-Abbou, Voi-chefen Fredrik Hjelm och logistikjätten Bring. 

Kavall hade plockat in en kvarts miljard kronor och expanderat utomlands men affären bar sig inte. 2023 köptes Kavall upp av Mathem och räddades från krasch. Mathem som också genom åren har brottats med stora förluster. 

Turerna är många. Nu kommer nästa vändning i historien. 

Kavall återupptstår som självständig startup. I ett pressmeddelande står det att Mathem-satsningen på extra snabba leveranser Mathem Express, som lades ner efter Mathems samgående med norska Oda, och som de facto var Kavall efter uppköpet nu blir Kavall igen – i egen regi.

För att förklara lite kort. I januari så sålde Mathem det förvärvade dotterbolaget Kavalleriet, som drivit satsningen Mathem Express, till Mathems produktchef Erel Sherman. Han är nu grundare och vd för det nya Kavall och var innan Mathem produktansvarig på Spotify och Google. 

”Mathem Express överlämnas verkligen i trygga händer och jag önskar dem varmt lycka till med att driva verksamheten vidare, om än under annat varumärke”, sa Mathem-chefen Johan Lagercrantz i en kommentar i samband med avyttringen. 

I presenterationen av nya Kavall står det att bolaget ska leverera kundens beställningar på elcyklar och använder maskininlärning för att automatisera leveranskedjan. Det framkommer inte helt och hållet vad som kommer att vara annorlunda från den tidigare omgången. Tanken är att omdefiniera hur vi handlar mat online, ha en hyperlokal verksamhetsmodell och låta kundernas behov styra. 

Så här säger Erel Sherman

"Vår vision på Kavall är att bygga en matbutik online som kommer stödja lokala ekosystem och bana väg för en hållbar framtid. Vi strävar efter att överträffa konsumenternas förväntningar och skapa en marknadsplats som resonerar med våra kunders värderingar och levnadsvanor.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer