Sök

Epidemic Sound säljer musik för 1,5 miljarder: ”Väldigt bra år”

Epidemic SoundStreaming

Oscar Höglund är vd på Epidemic Sound. Foto: Jonas Borg

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Musikbolaget passerar en ny milstolpe 2023.

Musikbolaget Epidemic Sound ökade sin omsättning till 1,5 miljarder förra året och ökade rörelsevinsten på ebitda-nivå på 59 miljoner kronor, justerat för en engångspost kopplat till fjolårets uppsägningar, rapporterar DI Digital

”Vi hade ett väldigt bra år kommersiellt med en tillväxt på 25 procent”, säger vd:n Oscar Höglund.

Förlusten före skatt landade på 471 miljoner kronor men kan också härledas till det som kallas bokföringstekniska skäl. Ett moderbolag skapades under våren 2021 som köpte samtliga tillgångar och det kommer att ske linjära avskrivningar. 

Kassaflödet 2023 var negativt men kapades med runt hälften till minus 70 miljoner. 

I DI säger finanschefen Sara Börsvik att bolaget arbetar med att förbättra lönsamheten men att de inte vill ge några utfästelser om när det kan ske. 

Förra året kunde Breakit rapportera att Epidemic Sound passerat miljardvallen, med råge, i termer av omsättning. Dessutom förbättrades resultatet och på ebitda-nivå (rörelseresultat före av- och nedskrivningar) gjordes ett litet, litet plus.

Bara en vecka senare kom beskedet att techbolaget varslade. Då pratade vd:n Oscar Höglund också med Breakit om den anstormande AI-vågen. 

“Omvärlden rör sig otroligt snabbt nu och det finns väldigt många möjligheter för oss i detta”, sa han bland annat. 

Epidemic Sound grundades 2009 och har idag kontor i Stockholm, New York, Los Angeles, Seoul och Amsterdam. Bland investerarna finns EQT, Blackstone, Creandum, Atwater Capital, Alecta, AMF, Tin Fonder och den tidigare Shazam-vd:n Andrew Fisher.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer