Sök

Förbudet mot Hövding tas bort – men hjälmarna kan stoppas igen

Hövding

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Dagens besked ingen större lättnad för konkursboet.

Malmöbolaget Hövding ansökte om konkurs strax innan jul efter att Konsumentverket belagt bolagets en gång i tiden så hajpade airbag-hjälm med försäljningsförbud. När hjälmarna stoppades fanns det ingen annan väg framåt för bolaget än att kasta in handduken. 

Idag har Förvaltningsrätten gett nytt besked om Hövding. Försäljningsförbudet hävs. 

Blir det då fritt fram för återförsäljare att börja sälja Hövding 3? 

Nja, inte riktigt så. I sitt beslut tar Förvaltningsrätten fasta på att både Konsumentverket och konkursboet vill häva förbudet, men av olika skäl. Konsumentverket kan komma att rikta förbud mot Hövding igen om konkursboet skulle vilja sälja sina hjälmar på den svenska marknaden igen. 

”Åtgärder som Konsumentverket kan komma att vidta framöver är inte en fråga som omfattas av den prövning som förvaltningsrätten nu har gjort. Förvaltningsrätten har bedömt att ändamålet med Konsumentverkets beslut har förfallit genom bolagets konkurs. Beslutet ska därför upphävas”, säger rättens ordförande Carina Ludvigsson.

Tekniken bakom hjälmarna i konkursade bolaget Hövding har sålts till det österrikiska bolaget Isi. Kvar i bolaget har det funnits hjälmar till ett uppskattat värde på 50 miljoner kronor om de skulle säljas till kund, något som konkursförvaltaren Johan Klåvus gärna vill kunna göra.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer