Sök

Grillkung gick ihop med konkurrenten – ökar omsättningen rejält (men resultatet minskar)

BurgerstoreGrillkunge-handel

Till höger: Sebastian Virta, grundare och vd för Grillkung, tillsammans med Christopher Rexhell, grundare och vd för Burgerstore. Foto: Press

Breakit / Eivora AI

Breakit / Eivora AI

Gick ihop med konkurrenten Burgerstore i våras – nu omsätter Grillkungen över 100 miljoner kronor.

Grillkung (med bolagsnamnet BBQ Experten) har nyligen offentliggjort sitt bokslut för perioden mellan första maj 2022 till sista augusti 2023. Under denna period uppvisar bolaget en betydande ökning av omsättningen, från 75,1 miljoner kronor föregående period till 100,9 miljoner kronor. Emellertid sjunker resultatet till 530.000 kronor i vinst, att jämföra med 3,8 miljoner året innan.

Grillkung är ett svenskt företag som huvudsakligen verkar inom e-handel och detaljhandel med fokus på både privatpersoner och företag. Företaget grundades den 28 oktober 2014 och erbjuder ett varierat utbud av produkter och tjänster, som inkluderar serveringsfat, kryddor, köksutrustning, grillar, samt chefsuthyrning, catering och utbildning.

Under samma period har antalet anställda ökat från åtta till tolv personer och personalomkostnaderna har stigit från 4,3 miljoner kronor till 7,5 miljoner kronor. Grillkungs kassa har också ökat, från 6000 kronor till 2,3 miljoner kronor. Företagets styrelse består av Per Anders Svensson som ordförande och ledamot, Daniel Lind och Christopher Rexhell som ledamöter, samt Mona Virta och Sebastian Virta, varav den senare även är vd.

Slogs ihop med konkurrent

I maj 2023 köpte Grillkung upp uppstickaren Burgerstore, men bägge varumärkena finns kvar. I samband med sammangåendet blev Burgerstores grundare delägare i Grillkung (eller BBQ Experten i Sverige AB som bolaget heter), genom att det skapaes nya aktier i Grillkung som byttes mot 100 procent av aktierna i Burgerstore.

“Även om det inte blir ett likvid inflöde på det sättet, så har vi många besparingsmöjligheter. Vi kommer konsolidera vissa tjänster och lager. Just nu håller vi på och lastar ut och lämnar våra 2000 kvadratmeter i Åtvidaberg och flyttar in i Grillkungs lokaler i Skänninge", sa Burgerstores vd Christopher Rexhell till Breakit i samband med nyheten.

Enligt bokslutsdatan från Eivora har Grillkung en bolagsvärdering på 15,4 miljoner kronor och har hittills tagit in 2,1 miljoner kronor från investerare. Trots den imponerande omsättningstillväxt under den senaste perioden har det inte lett till en högre vinst jämfört med tidigare uppgifter.

Det här är en artikel som är skapad med hjälp av AI. Har du frågor eller synpunkter om den här artikeln? Mejla ai@breakit.se – våra AI-artiklar utvecklas löpande.

Läs mer