Sök

Ny exitskatt i Norge väcker vrede: "Dödar startup-scenen"

NansenWe Are HumanEntreprenör

Foto: Istock

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Ett nytt förslag från den norska regeringen innebär att skatten kan höjas till 38 procent på icke realiserade vinster från aktier.

Beskedet gäller personer som flyttar utomlands – och nu rasar flera entreprenörer i techbranschen.

Regeringen i Norge har gett vissa entreprenörer rejäl huvudvärk. Det handlar om förmögna människor – åtminstone på pappret – däribland framgångsrika entreprenörer.

För att göra en lång historia kort: Det har tidigare varit relativt enkelt för Norges rika personer att flytta utomlands av skatteskäl. Men en stundande uppdatering av en av lagarna som berör saken i fråga kommer att göra det betydligt svårare, vilket Sifted har rapporterat om. 

Med exitskatt avses alltså här exit från landet – att man flyttar.

Nu föreslås i Norge en exitskatt på 37,8 procent på orealiserade tillgångar som överskrider 43.000 euro, motsvarande cirka 430.000 kronor, som har ackumulerats i Norge. Det kan jämföras med hur det har sett ut tidigare – en exitskatt på tillgångar har funnits, men om en tillgång inte blivit såld upp till fem år efter att personen som äger den lämnat landet har personen inte behövt betala. 

Om den föreslagna exitskatten träder i kraft har man tre alternativ: Betala skatten på en gång, betala av räntefritt under 12 år eller betala med ränta efter 12 år. 

Kritikerna mot förslaget, däribland flera entreprenörer, har inte hållit tillbaka sina åsikter. Flera har uttryckt sitt missnöje på sociala medier där exempelvis Alex Svanevik, vd på AI-bolaget Nansen, skriver: 

”Den norska regeringen dödar startup-scenen. Skattesystemet var redan dåligt som det var för entreprenörer, men nu tar de det ännu längre.”

Om en startup-grundare bestämmer sig för att flytta utomlands för att expandera – Norge är knappast en tillräckligt stor testmarknad – behöver grundaren alltså betala 37,8 procent av sin så kallade pappersförmögenhet, menar han, enligt Sifted. Han skriver även att grundare kommer att “hållas som gisslan i Norge” som en konsekvens av den ökade exitskatten. 

Johan Brand, medgrundare av Kahoot och We Are Human, har tagit till orda och skriver i ett inlägg på Linkedin att han uppmuntrar regeringen att söka input utanför sin politiska sfär för att visa att de försöker förstå situationen från alla håll.

“Vi har redan en exitskatt, frågan handlar nödvändigtvis inte om ‘om’, utan om ’hur’. Precis som det mesta av skattedebatten egentligen är.”

För entreprenörer i startups består problemet ofta i att aktier som är värda till exempel 10 miljoner kronor på pappret inte går att sälja, vilket gör det svårt att få fram pengar till att betala skatten. Dessutom kan aktierna förstås falla i värde – i värsta fall till ingenting vid konkurs – vilket gör det svårt att motivera en skattebetalning på en orealiserad tillgång, menar kritikerna.

Norge skulle inte vara ensamma med en exitskatt på orealiserad förmögenhet. Flera andra länder i Europa, däribland Spanien, Frankrike och Tyskland, har också en skatter gällande frågan, även om de inte är lika höga.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer