Sök

DEBATT

FELIX LUNDEVALL: De flesta misslyckas – så varför offra flera år av sitt liv utan att ens bli rik?

riskkapitalEntreprenör

Felix Lundevall, tillväxtkonsult och författare. Foto: Press

Breakit

Breakit

Finns det något självändamål i att äga 100 procent av något som statistiskt sett inte kommer att göra dig rik, eller ens ge dig en vanlig knegarlön?

Det undrar Felix Lundevall, tillväxtkonsult och författare, i en replik på Tom Flumés text om att sluta hylla riskkapital.

Att ta in riskkapital och späda ut sitt ägande är inget att fira, hävdar Tom Flumé i sin krönika "Sluta fira riskkapital – det är ju ett kvitto på att du inte får ihop det". Den naturliga följdfrågan lyder: Finns det något självändamål i att äga 100 procent av ett företag och arbeta hårt i flera år, bara för att till slut inse att det inte ledde någonvart? Är det inte bättre att äga en mindre andel av något där man omedelbart får chansen att testa om affärsidén har bäring – “Fail fast. Skala fort or die trying”, som Tom kallar det.

Textens poäng är att det råder en osund norm där företag startas med målet att ta in pengar, men frågan är om detta verkligen är relevant år 2024. Man skulle snarare kunna hävda att om någon lyckas säkra en investering i dessa tider, är det en prestation värd att fira i sig.

Vart finns logiken i att det vore mindre relevant att ta in kapital till en e-handel kontra en techprodukt? Ser man att en krona i marknadsföring genererar tre i försäljning, då är det väl helt rätt tidpunkt att ta in så mycket pengar man bara kan för att lägga i sin guldmaskin? Vem vet när trenderna svänger och man är old news igen?

Påståendet att "riskkapital är en Faustisk pakt, där du säljer din själ (dina aktier) i utbyte mot tillfällig tillväxt" är en retorik jag inte förstår mig på. Varför skulle man behöva vara rädd för att förlora kontroll över sitt företag när man välkomnar investerare? Den som beslutar sig för att lägga sina pengar i ett projekt måste väl ändå göra det i hopp om att det ska lyckas, något annat vore ren idioti? 

I grunden håller jag med om att många företag som tagit in pengar har fastnat i fel fokus, åtminstone om året var 2021. Men den som hävdar att det är fel att ha bråttom och att banklån är att föredra lever i någon form av utopi. Jag skulle vilja försvara de entreprenörer som kritiseras i texten genom att påpeka att de allra flesta misslyckas. Vad är då poängen med att offra år av sitt liv på något som statistiskt sett inte kommer att göra dig rik, eller ens ge dig en vanlig knegarlön? All ära åt den som kämpar på och bootstrappar, men om man har möjligheten att ta in kapital, varför skulle man då tacka nej?

FELIX LUNDEVALL, konsult

Läs mer