Sök

Avito-grundarna lägger miljardbud på börsbolaget Awardit

AwarditBörs

Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander lägger bud på börsnoterade Awardit, med grundaren Niklas Lundqvist. Foto: Breakit/Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Ett gäng olika aktörer lägger bud på börsnoterade Awardit. I gruppen finns bland annat ett riskkapitalbolag samt Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

En ganska stor grupp investerare och entreprenörer lägger bud på teknikbolaget Awardit på 132 kronor per aktie, totalt värt drygt 1,1 miljarder kronor. 

Budkonsortiet kallar sig Fayes Investeringar och det är ett bolag som kontrolleras av det danska riskkapitalbolaget Polaris, Awardits grundare Niklas Lundqvist, bolagets styrelseordförande Samir Taha och entreprenörsduon Filip Engelbert och Jonas Nordlander som är storägare i Awardit och som tidigare grundat och sålt den ryska Blocket-kopian Avito. 

Budet motsvarar en premie på 45 procent om man utgår från fredagens stängningskurs för aktien.

Awardit har en teknisk plattform som bolaget säljer till företagskunder för hantering av kundklubbar, lojalitetsprogram, motivationsprogram, poängvalutor och så vidare. Bolaget omsatte drygt 1,1 miljarder kronor under 2023 efter en organisk tillväxt på 5 procent. Rörelseresultatet var -105 miljoner kronor.

"Att vara ett publikt bolag och navigera genom ett krävande regulatoriskt landskap och en hastig teknikutveckling samtidigt som vi förvärvar och integrerar verksamheter har varit en utmaning. För att driva fortsatt tillväxt inser jag behovet av en ny miljö som främjar stabilitet där vi kan fokusera på att bygga plattformen och utveckla verksamheten", säger grundaren Niklas Lundqvist om motivet till utköpet. 

Awardit grundades 1999 av Niklas Lundqvist som nu äger nästan 12 procent av aktierna. Riskkapitalbolaget Polaris klev in i slutet av 2023 när den tidigare huvudägaren Visionalis hade problem. Polaris äger idag 24 procent av aktierna. 

Filip Engelbert och Jonas Nordlander är tredje respektive fjärde största ägare i bolaget. Duon har varit ägare under flera år och de kontrollerar sammantaget 10 procent av aktierna. 

Styrelsens budkommité rekommenderar ägarna att tacka ja till budet. 

Awardit-aktien noterades på First North hösten 2017. Teckningskursen låg på 28 kronor. Under 2021 steg kursen brant och nådde en kort stund en bit över 300 kronor, motsvarande en värdering av hela bolaget på nästan 2,8 miljarder kronor. Sedan har kursen steg för steg fallit och sedan i somras har den legat under hundralappen. 

 

Läs mer