Sök

Jättelyft för Boozt vd (igen) – så mycket får han betalt nu

Boozte-handelMode

Hermann Haraldsson Boozt vd. Foto:Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

E-handelsbossens megalön gör comeback.

Boozt har lämnat sin årsredovisning och den visar att bolaget ökade omsättningen med 15 procent till nästan 7,8 miljarder kronor och gjorde ett justerat rörelseresultat på 400 miljoner kronor för helåret. 

Det går alltså allt bättre för den nordiska e-handelsjätten. Och det tycks också avspeglas i ersättningen till vd:n Hermann Haraldsson, som visserligen fick en megalön även 2021. 

På sida 127 i rapporten kan man läsa att Hermann Haraldsson fick ett arvode på 44 miljoner kronor 2023, vilket inkluderar en fast lön på 10 miljoner kronor, rörlig ersättning på 6 miljoner kronor och övriga förmåner på 11 miljoner kronor. Det kan bara beskrivas som ett rejält lyft från 2022 då toppchefen fick 19 miljoner kronor.

Inte första gången

När Breakit skrev om Hermann Haraldsson faktiskt ännu saftigare ersättning 2021 – på hela 47 miljoner kronor – utgjorde vd-kostnaden 7,7 procent av hela bolagets personalutgifter, med en arbetsstyrka på över 1000 personer. Hermann Haraldsson kammade det året in mer än vd:arna för Investor, Skanska och Atlas Copco (han brädades dock med tre miljoners marginal av AB Volvos Martin Lundstedt). Det var strax innan bolaget sjösatte ett sparpaket. 

IR-chefen Ronni Olsen förklarade den höga ersättningen 2021 med att det handlade om det teckningsoptionsprogram som utnyttjades under 2021 och ökade vd:s aktieinnehav i bolaget “men som inte realiserades som kontanter.”

När Breakit sökte Hermann Haraldsson direkt fick vi ett svar från kommunikationschefen Ask Kirkestov Riis som löd som följer: 

"Vi kan informera er om att den totala vd-ersättningen för 2022 förväntas komma ut betydligt lägre än förra året, vilket också reflekteras av aktuella företagshändelser". 

Hänvisar till rapporten

När Breakit ringer den nuvarande IR-chefen Magnus Thorstholm Jensen för att fråga om 2023 års ersättning vill han inte kommentera vd-lönen. Han hänvisar istället till rapporten. 

”Det som står i rapporten står i rapporten.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer