Sök

Var vd i bara en vecka – nu får Knut Frängsmyr 3,4 miljoner

CreadesAvanza

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nu avslöjas det att Avanza betalat ut miljoner till den tidigare Klarna-veteranen – trots att han bara hann vara vd i en vecka.

Pengaregnet får storägaren att reagera: ”Man tar sig för pannan”.

För fyra månader sedan tvingades Klarna-veteranen Knut Frängsmyr under stormiga förhållanden lämna vd-posten på nätbanken Avanza efter bara en vecka. Beslutet togs efter en dialog med Finansinspektionen, FI, där tidigare böter i samband med en ombyggnation av Knut Frängsmyrs privatbostad spelat en roll.

Det blev alltså bara en vecka på vd-posten och Creades vd John Hedberg, tillika ledamot i Avanza, sa i samband med sortin att det inte skulle bli något avgångsvederlag. Ändå får Knut Frängsmyr 3,4 miljoner kronor från Avanza, skriver DI som har hittat miljonposten i bolagets ersättningspost. 

Av de 3,4 miljonerna så beskrivs 2,8 miljoner som en ”extraordinär ersättning” för 2023.

Till DI säger John Hedberg att förklaringen är att styrelsen ville ha tillgång till Knut Frängsmyr under ett par månader, både för att tanka insikter och lärdomar, och att säkerställa en viss karens. Han säger att åtgärden låg i linje med allas intresse.

Men Avanzas tredje största ägare AMF tycks inte vara särskilt roade. Pensionsjättens aktiechef Anders Oscarsson säger så här till DI: 

”Jag vet inte vad jag ska svara. Man tar sig för pannan.”

Knut Frängsmyr fick för en vecka sedan ett nytt toppjobb. Han ska leda mäklarutmanaren Real Alliance och berättade för Breakit om det nya uppdraget här

Ny vd för Avanza är också klar i Gustaf Unger

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer