Sök

Över 100 miljoner till grön svensk cement: “De bästa finns runt hörnet”

Teamet bakom Cemvision. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Cemvision fyller kassan rejält.

Kol, olja och kor som pruttar metangas. Om vi ska kunna överleva och ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det mycket som vi måste fasa ut eller ersätta. 

En sak som vi kanske inte tänker på varje dag är cement. Men faktum är att det inte bara är en industri som omsätter 4000 miljarder kronor årligen, den står också för ungefär 8 procent av världens koldioxid-utsläpp. 

Som tur är finns det folk som vill ändra på det. Ett av bolagen är svenska Cemvision som nyligen meddelat att de signat ett kontrakt med LKAB. 

Nu tar bolaget in 10 miljoner euro, motsvarande ungefär 110 miljoner kronor, i en runda där Backing Minds, Polar Structure och San Francisco-baserade Zacua Ventures deltar. 

“Den här investeringen gör att vi kan accelerera vårt arbete i närtid, strax innan vi tar nästa kliv, som inte är så långt bort”, säger Cemvisions vd Oscar Hållén, i ett pressmeddelande.

“Efter att ha träffat investerare från hela världen konstaterade vi att några av de bästa finns runt hörnet, och vi är glada att Polar Structure och Backing minds fördjupar sitt engagemang i Cemvision.”

Den största delen av kapitalet i rundan kommer från Backing Minds och Polar Structures medan Zacua Ventures står för resten.

“I Zacua får vi en investerare med oöverträffat nätverk och kunskap inom grön omställning av bygg och infrastruktur” säger Oscar Hållén.

Zacua är en riskkapitalfond specialiserad på bygg och infrastruktur i tidiga skeden medan Backing Minds kanske är mer känt för Breakits läsare. Bolaget har gjort det till sin grej att hitta guldkorn där andra inte letar och hoppas naturligtvis att Cemvision är ett sånt.

“Det överväldigande mottagandet på marknaden och den skalbara produktionen gör att det känns fantastiskt att fortsätta backa Cemvisions team när de banar väg för globalt hållbart byggande”, säger Susanne Najafi, medgrundare av Backing Minds.

Cemvision omsatte 2022 1,2 miljoner kronor och gjorde en förlust på 3,4 miljoner kronor.

Läs mer