Sök

Tobias Bengtsdahl brände 200 miljoner och gick i konkurs – nu ska han investera med Wallenberg

Osito VenturesriskkapitalEntreprenör

Tobias Bengtsdahl, vd Memmo. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Efter fyra år och över 200 miljoner kronor i riskkapital tvingades Tobias Bengtsdahl sätta sitt Memmo i konkurs.

Nu är han tillbaka med en ny satsning tillsammans med Alexander Wallenberg – riskkapitalbolaget Osito Ventures.

“Stress och ångest är nog vardag för de flesta entreprenörer.”

Så sa Tobias Bengtsdahl till Breakit när han för ett år sedan öppnade upp om de mentala påfrestningarna som ofta kommer med att bygga bolag. Ett halvår senare gick hans skapelse Memmo i konkurs. 

Men innan dess hann han göra sig till ett namn i näringslivet. Memmo var kanske ett av de hetaste i techsfären när det lanserades 2020 – med affärsidén att låta användarna beställa personliga videohälsningar från kändisar. 

Det var dock inget nytt påfund. Idén kopierades från amerikanska Cameo och planen var att rulla ut appen i hela världen. 

Det dröjde inte länge innan investerarna stod på kö – företaget backades av riskkapital från bland annat det amerikanska riskkapitalbolaget Left Lane Capital, J12 och svenska techprofiler som Patrik Hedelin, Magnus Wiberg, Klarna-grundaren Victor Jacobsson och Voi-grundaren Fredrik Hjelm. Totalt tog bolaget in över 200 miljoner kronor i kapital. 

För att göra en lång historia kort: trots att Memmo till en början växte snabbt slet företaget med att få verksamheten att bli lönsam. Till slut fanns det inget annat att göra än att slänga in handduken. I augusti 2023 gick bolaget i konkurs.

Sedan dess har det varit lite oklart vad Tobias Bengtsdahl ska syssla med härnäst. Tills nu.

Entreprenören meddelar nämligen att han krokar arm med Alexander Wallenberg för en ny satsning. Precis som efternamnet hintar om är Alexander Wallenberg arvinge i den mäktiga svenska näringslivsfamiljen. Han är son till Peder Wallenberg och barnbarn till Jacob Wallenberg (den äldre). 

Tillsammans ska duon investera i svenska startups genom bolaget Osito Ventures, skriver Dagens industri.

”Vi introducerades till varandra av en gemensam vän, eftersom Alexander Wallenberg ville komma närmare startupvärlden i Norden. Jag har ju varit i branschen i tio år nu, så det blev en perfekt matchning. Sedan har det gått fort, vi har jobbat på det i ett par månader”, säger Tobias Bengtsdahl till tidningen.

Planen är att Osito Ventures ska kliva in i nordiska startups i ett tidigt skede och de första investeringarna ska uppgå till omkring en halv miljon kronor per bolag. Målet är att portföljen ska fyllas med 20 bolag inom ett par år. Osito ska ta en aktiv roll hos bolagen och bland annat bistå med nätverk och kontakt till större riskkapitalbolag och råd om affärsutveckling.

Tobias Bengtsdahl har även berättat om Osito Ventures på Linkedin, där han i ett inlägg tillkännagav lanseringen av riskkapitalbolaget. I samma veva passade han på att teamet vill bli partner med Nordens mest ambitiösa grundare som är “redo att arbeta obevekligt för att förverkliga sin ambition". Han skriver även, bland annat, att grundarna de vill teama upp med ska vara medvetna om nedsidan med VC-modellen – något som även ska motivera dem. 

”Det viktigaste för oss är grundarna, samt att det finns en potential att bolaget blir det största som Sverige producerat inom sin bransch. Vi kommer satsa på högriskbolag som verkligen kan bli vinnare, snarare än att vara mesiga”, säger Tobias Bengtsdahl till Dagens industri. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer