Coloreel har tagit fram maskiner som kan färga textiltråd under pågående arbete, något som många trodde skulle revolutionera den industriella brodyrmarknaden – en bransch som är mycket stor globalt sett.
Men trots att bolaget nu har varit igång i omkring 15 år har det riktiga lyftet låtit vänta på sig. Bolaget har gjort stora förluster och återkommande tvingats be om mer kapital från ägarna. Totalt sett har Coloreel tagit in 560 miljoner kronor i riskkapital, enligt databasen Eivora.
Men nu är det fara å färde på allvar.
Budskapet i ett mejl som Coloreels vd Torbjörn Bäck skickat ut till aktieägarna i dagarna är att tiden håller på att rinna ut.
“Vi har tidigare beskrivit den svåra finansiella situation som Coloreel befinner sig i och att vår kassa skulle ta slut i början av året. Vi har lyckats dra ut på processen, men nu är läget extremt kritiskt och hotet om konkurs hänger över oss”, heter det i mejlet som Breakit har fått tag på.
Torbjörn Bäck skriver vidare att bolaget “omgående” måste hantera sina åtaganden och att den “akuta situationen” kräver ny finansiering. Intresserade aktörer uppmanas att höra sig om de har “möjlighet att medverka till en lösning”, till exempel via ett konvertibellån (ett lån som kan omvandlas till aktier) eller om de andra förslag till en lösning.
Av dokument som nyligen skickats in till Bolagsverket framgår att bolaget har skulder på totalt 60 miljoner kronor, varav merparten hos Nefco, en organisation som startats av de nordiska länderna gemensamt och som ger lån till olika miljöprojekt.
Coloreel har inte kunnat uppfylla de förpliktelser som finns i låneavtalet med Nefco. Därför har bolaget bett om respit via en så kallad waiver request. Bolagets vädjande verkar ha bemötts med kalla handen.
“Nefco har sagt upp lånen till omedelbar betalning och gett en delgivning om betalningsanmaning. Bolaget befinner sig i en situation där det saknas tillräckliga likvida medel för att täcka sina omedelbara ekonomiska åtaganden”, heter det i styrelsens redogörelse som skickats in till Bolagsverket.
Alternativ
Att Coloreel behöver få in mer pengar, helst igår, råder det med andra ord ingen tvekan om. Om någon i slutändan kommer att slanta upp är desto mer osäkert.
I ägarlistan hittas stora institutioner som SEB-stiftelsen och Swedbank Robur som enligt datatjänsten Holdings äger drygt 14 respektive nästan 9 procent av aktierna. Men om de skulle vara villiga att skjuta till mer kapital hade det väl redan skett?
Samma resonemang går att applicera på flera andra av de näringslivskändisar som finns längre ned i ägarlistan med betydligt mindre aktieposter.
Det handlar till exempel om Marcus Wallenberg, Gunnar Brock (före detta vd för Wallenbergsbolaget Atlas Copco), Staffan Bohman (före detta vd för Wallenbergsbolaget Electrolux) och om fastighetsmagnaten Erik Selin. Ilija Batljan, som var huvudarkitekten bakom det kollapsade börsbolaget SBB och som av allt att döma har många hål att stoppa pengarna i, äger cirka 4 procent av aktierna.
Torbjörn Bäck tänder möjligen ett litet hopp om en annan lösning i brevet han nyligen skickade ut till aktieägarna. Där skriver han att bolaget har “kommit långt” i diskussionerna med en industriell aktör i samma bransch som Coloreel.
“De har gjort en omfattande due diligence och känner oss väl sedan tidigare. Vi jobbar hårt på att det ska resultera i en långsiktig lösning som kan skapa värde för er aktieägare och andra intressenter”, heter det i mejlet.
När Breakit får tag på Coloreels vd på måndagseftermiddagen säger han att bolaget befinner sig i diskussioner med bolagets större ägare om fortsatt finansiering. Dessutom pratar ledningen med “några stycken” industriella aktörer som är intresserade av att gå in i bolaget. Den dialog som kommit längst är den som nämns i mejlet, men det finns flera andra spår, säger Torbjörn Bäck.
“Jag tror att vi har en bra sannolikhet för att komma i mål. De olika diskussionerna hänger ihop, och om vi kan visa att en större industriell aktör är på väg in så säger våra ägare att de troligen kommer att gå in och stötta oss”, säger Torbjörn Bäck.
När måste ni senast få i hamn en lösning, till exempel en bryggfinansiering från de befintliga ägarna?
“Det måste vara klart under den här veckan, eller nästa”, svarar Coloreels vd.
Han säger även att bolaget har en diskussion med fordringsägaren Nefco som enligt Torbjörn Bäck vill se att de befintliga ägarna bidrar till att hitta en lösning på bolagets finansiella trångmål.
Ny storförlust
Coloreel grundades av Joakim Staberg som äger 14 procent av aktierna men som kontrollerar en majoritet, nästan 52 procent, av rösterna.
Han startade verksamheten redan 2009, men det första årtiondet ägnades åt forskning och utveckling. Det var först i början av 2020-talet som de kommersiella aktiviteterna drog igång, betonar Torbjörn Bäck. Han pekar på att bolaget sedan dess har lockat cirka 90 kunder världen över och att bolaget under fjolåret tecknade ett stort kontrakt på över 100 maskiner till ett värde om cirka 20 miljoner kronor.
“Det händer ganska mycket på marknadssidan, men det är en tuff finansieringsmarknad för tillväxtbolag som inte är lönsamma”, fortsätter han.
Coloreel omsatte lite mer än 24 miljoner kronor under 2022. Rörelseresultatet var -124 miljoner kronor under samma tidsperiod.
Bokslutet för 2023 är inte offentligt ännu men Torbjörn Bäck säger att omsättningen växte med cirka 40 procent samtidigt som förlusterna var i samma storleksordning som det föregående året, det vill säga en bra bit över 100 miljoner kronor.