Sök

Var Trumps minister – nu vill han köpa Tiktok

BytedanceTiktokSociala medier

Steven Mnuchin, tidigare finansminister – snart Tiktok-ägare? Foto:Montage/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den tidigare finansministern Steven Mnuchin hoppas på ett framtvingat ägarbyte – och att han själv blir köpare.

Här är det senaste som har hänt kring den rätt märkliga historien.

USA vill tvinga fram ett ägarbyte i den omåttligt populära sociala medier-appen Tiktok. Om det inte blir ett ägarbyte och banden till Bytedance och i förlängningen Kina klipps vankas förbud enligt lagförslaget, som gäller Tiktok och bara Tiktok. Förslaget har redan fått grönt ljus i det amerikanska representanthuset. Nu är det upp till senaten att säga sitt innan Joe Biden, som indikerat att han är villig att skriva under, får sista ordet.  

Det finns de som är intresserade av att låta Tiktok leva vidare – utan Bytedance. En av dessa är tydligen Steven Mnuchin, som var Donald Trumps finansminister. Han har under torsdagen meddelat att han satt ihop en grupp investerare och att de har som mål att köpa appen. 

”Jag tycker att lagstiftningen bör gå igenom och att det bör bli sålt”, säger han till CNBC

”Det här borde ägas av amerikanska företag. Det finns inte en chans att kineserna skulle tillåta USA att äga något liknande i Kina”, säger Mnuchin vidare. 

Tiktok är stora i USA och 170 miljoner amerikaner uppges använda appen. Den tidigare ministern som driver Liberty Strategic Capital berättade inte vem eller vilka som ingår i teamet av spekulanter. 

CNBC har sökt Tiktok men inte fått någon kommentar. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.



Läs mer