Sök

Embracer säljer tillgångar för 2,5 miljarder – nu lämnar de Ryssland

Embracer Group

Lars Wingefors, Embracer. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Två år efter den ryska invasionen av Ukraina lämnar svenska speljätten all verksamhet i Ryssland. Vd:n Lars Wingefors kallar det för en “win-win-lösning”.

Samtidigt tar bolaget i och med affären en nedskrivning på flera miljarder.

Spelbolaget Embracer säljer delar av den operativa koncernen Saber Interactive för 247 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor. Genom försäljningen lämnar Embracer Ryssland helt och hållet, mer än två år efter den ryska invasionen i Ukraina. 

Grundaren och vd:n Lars Wingefors kallar det en ”win-win-lösning” för Embracer och delarna av Saber som nu köps upp av Beacon Interactive, ett bolag som kontrolleras av Sabers medgrundare Matthew Karch

"Embracer kan nu avveckla all verksamhet i Ryssland, i enlighet med tidigare styrelsebeslut, samtidigt som många utvecklarjobb bevaras under en ny oberoende ägare. Samtidigt behåller vi nyckelbolag, de mest värdefulla IP:n och framtida publishing-rättigheter”, säger han i en kommentar. 

Enligt Wingefors kommer kassaflödet att förbättras omedelbart och affären ger ytterligare utrymme att betala att minska bolagets nettoskuld. 

”Detta är den första transaktionen av de tidigare nämnda strukturerade processerna och markerar ett litet, men viktigt steg, i vår resa för att transformera Embracer in i framtiden till förmån för alla anställda, spelare och aktieägare”, säger Lars Wingefors.

Transaktionen väntas skapa en icke-kassaflödespåverkande kostnad på 6 miljarder kronor. Den kommer att hanteras som en jämförelsestörande post i den kommande kvartalsrapporten. 

I försäljningen ingår 38 spelutvecklingsprojekt.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer