Sök

Hon lämnade Bianca Ingrosso och Caia – nu satsar Adeline Sterner på Myrqvist

MyrqvistVensare-handel

Sebastian Öhrn står bakom lyxskobolaget Myrqvist och leder ägarbolaget Vensar. Nu kliver förra Caia-bossen Adeline Sterner in som större ägare och tar plats i styrelsen. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den tidigare Caia-vd:n Adeline Sterner ökar sitt ägande när bolaget bakom de lyxiga herrskorna Myrqvist fyller på kassan.

”Hon kommer att ha en central roll”, skriver vd:n Sebastian Öhrn till Breakit där han även avslöjar att bolaget vänt till lönsamhet.

Sebastian Öhrn grundade skomärket Myrqvist under studietiden för snart åtta år sedan. Idag har deras lyxiga herrskor – med pressad prislapp, enligt ägaren – satt sitt fotavtryck i modebranschen. Vensar, som bolaget bakom produkterna heter, äger numera tre varumärken. Utöver Myrqvist ingår även skovårdsmärket Aquila shoe care och e-handlaren Herrstil i portföljen.

När bolaget stängde böckerna för det brutna räkenskapsåret som avslutades i april 2023 avslöjade siffrorna ett nytt tillväxtlyft. Omsättningen växte med över 50 procent och landade på 29 miljoner kronor. Samtidigt minskade rörelseförlusten med runt en miljon från föregående år och kom in på minus 2,2 miljoner kronor. 

Nu tycks det som att Sebastian Öhrn vill växla upp i Vensar. Bolaget tar in 9,3 miljoner kronor i en nyemission där 7,8 miljoner är cash och resten är kvittning av fordringar. Bland annat Adeline Sterners investmentbolag Incensus ökar sitt ägande i emissionen. Leder rundan gör Borghem Invest och Vensar värderas i den till 64 miljoner kronor.

Av dokumenten framgår också att det äkta paret Adeline Sterner och Christopher Irding, från Borghem Invest, tar plats i styrelsen. 

I rundan deltar även Skiren, som ägs av Eric Douglas och Erik Gustafsson

Vänt till svarta siffror

Adeline Sterner kommer in till styrelsen med erfarenheter av att bygga ett stort e-handelsbolag. Hon var tidigare vd för Bianca Ingrossos succé Caia och lämnade ordförandeklubban och styrelseplatsen så sent som i december. 

”Hon har varit delägare i bolaget sedan tidigare, men med företagets nuvarande tillväxt och utveckling, har det skapats möjligheter för henne att engagera sig mer aktivt”, skriver Sebastian Öhrn i en kommentar till Breakit. 

”Under det gångna räkenskapsåret har vi upplevt en betydande tillväxt och uppnått en lönsamhet som möjliggör fortsatt expansion utan behov av betydande extern finansiering.”

Syftet med nyemissionen var att stärka företaget och styrelsen med relevant kompetens och erfarenhet, fortsätter han.

”Adelines omfattande kunskap och erfarenhet är viktig för oss, och hon kommer att spela en central roll i vårt fortsatta arbete för att växa och utvecklas. Vi ser fram emot vad framtiden har att erbjuda med en stark ledning och fokuserad strategi.”

Sedan tidigare backas Vensar bland annat av Eequity-grundarna Magnus Wiberg och Patrik Hedelin

Vensar har tagit in omkring 20 miljoner kronor sedan starten.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Det här är en artikel från vårt flöde med alla nyemissioner i onoterade startups. Vill du läsa om fler kapitalanskaffningar? Klicka här

Läs mer