Sök

First North-noterade Ekobot fick inte in pengarna – kan säljas

EkobotjordbrukNyemission

Ekobots autonoma jordbruksrobot.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Bara en fjärdedel av emissionen tecknades.

Den börsnoterade lantbruksstartupen Ekobot fick bara 26 procent av aktierna tecknade i sin företrädesemission, motsvarande strax under 5 miljoner kronor. Det skrev bolaget i en marknadsuppdatering på tisdagskvällen. 

Nu letar Västeråsbolaget efter alternativ finansiering. Det kan innebära en försäljning av delar eller hela verksamheten, står det. Bolaget ska också utvärdera strukturaffärer och strategiska partnerskap. 

”Under de senaste månaderna har bolaget även fått förfrågningar om samarbeten eller partnerskap från ett flertal ledande aktörer från branschen, aktörer som ser ett stort värde i bolagets teknologi.”

Ekobot utvecklar, tillverkar och säljer autonoma jordbruksrobotar. Störst ägare i bolaget är Navus Ventures, enligt datatjänsten Eivora.

Bolaget hade under hela verksamhetsåret 2023 en omsättning på 416.000 kronor och ett resultat på minus 21 miljoner kronor.

”Det fjärde kvartalet 2023 var ett utmanande kvartal för Ekobot. Operativt har kvartalet varit positivt där vi arbetat intensivt med att förbereda för kommersiella leveranser inför växtsäsongen 2024 och att omvandla bolaget från ett utvecklingsbolag till en fullt kommersiell och industriell verksamhet. Finansiellt har dock kvartalet erbjudit stora utmaningar då vår största ägare plötsligt meddelade att intentionen inte var att stötta Ekobot i den planerade finansieringsrundan”, kommenterade vd Jonas Eklind i samband med bokslutet. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer