Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab har vunnit över 2000 andra internationella startuphubbar och rankas som nummer ett i Europa i kategorin ”best track record” enligt Financial Times och Statistas färska topplista.
I rankingen placerar sig SSE Business Lab också som den bästa i Sverige, före de sex andra som kvalade in på listan över de 125 främsta: Sting, Smile, Minc, KI Innovations, Umeå Biotech och Mobility X Lab.
”För oss är det ett viktigt kvitto på vår verksamhet, att vi kan producera konkurrenskraftiga och snabbväxande bolag. ’Best track record’ visar att vi är träffsäkra, i övrigt har rankningen inget egenvärde för oss”, säger SSE Business Labs vd Andreas Johansson till Breakit.
Sedan 2001 har SSE Business Lab stöttat över 260 bolag – bland annat framgångssagan som är Klarna.
Att totalt sju svenska inkubatorer tog sig in på listan placerar Sverige som land på en sjätteplats, efter Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrike och Nederländerna.
Både meritlista och betyg från investerare vägdes in i den stora rankingen. Men tyngst på vågen vägde svar från tusentals tidigare entreprenörer. Med alla parametrar landar SSE Business Lab på en 26:e plats av totalt 125.
”Best track record” måste ju vara ärofyllt – det säger ju att ni har lyckats bättre än andra?
”Man kanske kan ställa frågan såhär: Vad är det som gör att vi i Sverige lyckas slå över vår viktklass?”
Andreas Johansson pekar på flera faktorer. Det handlar om de svenska skolorna och universiteten, och det stöd som ges från aktörer som Tillväxtverket, Almi och Vinnova. I Sverige täcker offentliga aktörer upp gapet som finns till exempel i USA. För SSE Business Lab handlar det också om det nära bandet till Handelshögskolan och stödet från långsiktiga finansiärer som Ehrling Persson-stiftelsen.
”Sedan ska det sägas att det finns många inkubatorer som har större team och mer pengar än oss. Det handlar också om hur man förvaltar sina tillgångar.”
Då kommer vi tillbaka till frågan, vad är receptet för att lyckas – med mindre team och resurser dessutom?
”Vi har varit duktiga på att engagera rätt människor i verksamheten. Vi har ett community av talangfulla människor som verkligen brinner för att engagera sig, till och med pro bono. Exempelvis har vi haft Linnea Kornehed, som ändå är mitt i driften av ett stort bolag, som coach”, säger Andreas Johansson och fortsätter:
”Business Lab är ett bra sammanhang att finnas med i. Vi jobbar mycket med att koppla ihop människor – både med varandra och olika resurser. Framför allt agerar vi dörröppnare till riskkapitalet där vi kurerat ett nätverk som litar på vår förmåga att göra due diligence och kvalitetssäkra våra bolag.”
SSE Business Lab vill ligga i framkant både i hållbarhet och jämställdhet. När bolaget presenterade sin nya kull startupbolag för ett par veckor sedan så var betoningen ännu tyngre på hållbarhet. Coachning på det området är nu en obligatorisk del av stödet.
Är ni tuffare än andra på vilka bolag och idéer som kvalar in tror du?
”Både ja och nej. Vi har generellt en hög lägstanivå på grund av kopplingen till Handels. Jag har också hört från flera sökanden att vi håller hårdare på våra riktlinjer än andra inkubatorer. Vi säger nej till bolag som inte bidrar till hållbarhet, som andra kanske hade tackat ja till. Det gör också att vi lockar till oss rätt sorts entreprenörer och investerare”, säger Andreas Johansson.
”Det handlar inte om att klappa sig på axeln och vara nöjd, utan hela tiden om att höja ribban.”
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.