Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Allt du behöver veta om riskkapital – här är nyheterna du inte får missa

Artikel bild

Riskkapitalbolagen som rensar ut, nya fonder som är påväg att stängas – och listan på Sveriges 500 viktigaste techinvesterare. Trevlig läsning!

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

 
  • Den stora nyheten på temat riskkapital är lanseringen av vår nya investerarkartläggning. Breakit släppte nämligen nyligen en av våra allra tyngsta kartläggningar någonsin. Vi tar ett rejält grepp på alla Sveriges viktigaste techinvesterare – 280 affärsänglar, 70 VC-firmor och 150 family offices och andra investeringsbolag.

    Vilka är de och vad investerar de i? Namnen, portföljerna och sektorerna – Breakit har svaren för dig som Premium-läsare.
     
  • Chalmers Ventures utökar sin investeringsram från 70 till 90 miljoner per år. Idag har de omkring 100 bolag i portföljen, och siktet är inställt på att göra 40-50 investeringar per år, där ett enskilt bolag som högst kan få 25 miljoner kronor från riskkapitalbolaget. I en intervju med Breakit berättar nytillträda vd:n Pontus Ottosson om vad de nu letar efter – och det är stort fokus på deeptech.
     
  • Robin Ramm-Ericsson var med och grundade Leovegas som idag är en jätte inom nätkasino. Tillsammans med konsultveteranen Fredrik Lind vill de nu börja investera i impact – och rädda världens hav med nya investeringsbolaget Ocean Impact. 

    Klart är att duon inte är ensamma om att vilja satsa riskkapital på Impact. Faktum är att 74 procent av svenska investeringar togs in av impact-bolag, enligt färsk Dealroom-data.
     
  • Verdane tar in 12 miljarder till en ny rekordfond. Riskkapitalbolaget har siktet inställt på mjukvarubolag med stor tillväxtpotential men har också gått in i e-handlare som Mathem, Instabox och Bianca Ingrossos Caia Cosmetics. 
     
  • Det finansiellt pressade investmentbolaget VNV Global rensar ut i portföljen. De säljer nämligen sina aktier i Booksy, Tise, James Edition och Carla till just Verdane för en total köpeskilling motsvarande cirka 600 miljoner kronor. VNV har en obligationsskuld på 1,1 miljarder kronor som löper ut i början av 2025. Bolaget har inte hymlat med att det har funnits ett behov av att sälja tillgångar för att kunna betala tillbaka den skulden. 
     
  • Kinnevik släppte hela sitt innehav i Tele2 till Freya Investissement för 13 miljarder kronor i slutet av februari. Det innebär också att bolagets portfölj bara består av startupbolag – och alltså går allt längre ifrån arvet från Jan Stenbeck
     
  • Det är ingen hemlighet att den stora majoriteten av allt kapital finns i huvudstaden – i synnerhet de tyngsta spelarna med mest cash. Jönköpingsbaserade Starbright Invest är dock nu på väg att stänga en fond, där de första 100 miljonerna nu är säkrade. Siktet är inställt på att bli en av landets större VC-fonder med bas utanför Stockholm.
     
  • Vi har också publicerat flera krönikor på temat riskkapital. Bland annat skriver Breakits Olle Aronsson om att det är en usel strategi att vänta på bättre tider för dig som investerar i tech. Det handlar bland annat om att billigare aktier, mer “bang for the buck” och att lycksökarna är borta ger ett riktigt bra läge nu.

    Göran Carlson skriver också i en gästkrönika om att en stor fördel med att investera i norra Sverige är tillgången till en speciell branschsammansättning – och att man löser riktiga problem till kunder som vill betala.

    Tillväxt och hype har bytts ut mot uthållighet och innovation. Och efterfrågan har skiftat från mjukvara och appar till avancerad teknik och samhällsutmaningar – inte minst företag med hårdvarukomponenter.

    Välkommen till en digital lunch-session om investeringar i hårdvara, den 21 mars kl 12:00-12:40. 

 

Läs mer