Sök

Ny turbulens på Avanza – toppchef slutar efter mindre än ett år

Avanza

Gunnar Olsson, tf vd, och Anders Karlsson, tidigare teknik- och produktchef på Avanza.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nätmäklaren skakas. För bara några veckor sedan lämnade it-chefen – i hemlighet. Nu går ännu en toppchef.

Nätbanken Avanza tappar ännu en toppchef. Teknik- och produktchefen Anders Karlsson slutar mindre än ett år efter att han klev in i bolaget och koncernledningen. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen. 

Anders Karlsson lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Smtidigt ska beslutet enligt banken vara en ”ömsesidig överenskommelse”. Men det går av ett uttalande från den tillförordnade vd:n Gunnar Olsson att tyda att det inte varit konfliktfritt. 

”Anders har många goda kvalitéer och har redan hunnit bidra med flera kloka insikter och förbättringar i produktorganisationen. Dock har vi olika syn på ledarskapet inom Product and Tech och har därför kommit fram till att gå skilda vägar.”

För mindre än en månad sedan skrev DI när it-chefen Peter Almqvist. Han lämnade efter att ha varit på bolaget sedan 2011. 

Då kom inget pressmeddelande, varpå kommunikationschefen Sofia Svavar sa: 

”Vi pressmeddelar vanligtvis bara förändringar av nyckelroller; vd, finanschef och vice vd.”

Avanza har under lång tid dragits med it-problem. 

Vd-karusell och massflykt

Det är inte den enda omstuvningen hos nätbanken. Nyligen meddelades att Gustaf Unger ska tillträda som ny vd. Gustaf Unger tillträder sin roll så snart ledningsprövningen hos Finansinspektionen är klar, heter det från banken.

Så sent som i november så var det Knut Frängsmyr som tillträdde den rollen. Men han tvingades lämna efter bara en vecka. Beslutet togs efter en dialog med Finansinspektionen, FI, där tidigare böter i samband med en ombyggnation av Knut Frängsmyrs privatbostad spelat en roll.

I juni förra året rådde det fullkomlig massflykt från nätmäklaren. Profilen och sparekonomen Nicklas Andersson lämnade för att gå vidare till konkurrerande verksamhet. Han tog med sig sju av sina kollegor till en nysatsning hos investmentbanken Carnegie. 

Artikeln uppdateras.

Läs mer