Sök

Techprofilernas suspekta poolparty, Carina Bergs okända startupbolag – och de hamnade i samma säng (på heta eventet)

Breakit

Breakit

Fredag – och dags för veckans hetaste skvaller.

Den här gången kan vi bjuda på en otroligt tålmodig vd, en investerare som sätter rekord, en tondöv höjdarfest – och en profil som sätter hårt mot hårt mot sin förvaltare. Det, och mycket mer – håll till godo!

Veckans hyllning: Jessica Schultz

När Northzones stjärninvesterare Jessica Schultz i veckan fick frågor om investeringar i hårdvara, något som högaktuella Harald Mix lägger mycket kraft och pengar på, var Schultz tydlig med att det startas otroligt många spännande bolag som har en hårdvarukomponent just nu – med tillägget:

“Jag tror alla vill göra en Harald Mix”. 

Veckans mötesdeltagare: Jessica Schultz

Man kan älska entreprenörskap på olika sätt och det kan ta sig olika uttryck. När Jessica Schultz, partner på riskkapitalfirman Northzone, uppträdde på Breakits Funding Day i veckan avslöjade hon att hon träffar runt tio entreprenörer och företagare – om dagen! 

“Jag älskar det och det ger mig så mycket energi”, sa Jessica Schultz som samtidigt försökte avliva myten om att det skulle vara svårt att få till ett möte med det mycket namnkunniga riskkapitalbolaget. Det är bara att mejla typ. Hmm, nästan värt att testa inkognito. Vi återkommer om detta. Kanske.  

Veckans tålmodigaste: Björn Thorngren

Nätapoteket Meds grundare Björn Thorngren fick det tveksamma nöjet att intervjuas inte en utan två gånger av Stefan Lundell i vår specialpodd på D-congress i Göteborg. Breakits tekniska idiot glömde att trycka på inspelningsknappen och därför tvingades Meds-grundaren göra om den 20 minuter långa podd-intervjun. Det gjorde han dock med gott humör samtidigt som Stefan Lundell skämdes som en hund.

Veckans (tondövaste) festfixare: Patrik Hedelin och Magnus Wiberg

Släng dig i väggen Micael Bindefeld – bland e-handlarna är det riskkapitalbolaget Eequitys grundare Patrik Hedelin och Magnus Wiberg som är de hetaste festfixarna. När D-congress i veckan samlade tusentals e-handlare i Göteborg så var det radarparet Hedelin/Wibergs efterfest som alla ville komma in på. Högst upp i lyxhotellet (som för övrigt delägs av affärsängeln Magnus Emilson) Jacy´z skyskrapa hade entreprenörer och investerare bjudits in till ett klassiskt poolparty sent på onsdagskvällen. Uppmaningen till de inbjudna var att ta med badkläder men enligt Breakits källor syntes bara medelålders män i poolen och vi blir inte förvånade om festfixarna själva var två av dessa. Däremot dansade lättklädda och betydligt yngre kvinnor på en scen. Hm, kanske inte helt rätt tiden. Särskilt inte samma vecka som internationella kvinnodagen.

Veckans pikar: Lars Lindgren / Susanne Najafi

När affärsängeln Lindgren och Backing Minds-stjärnan Najafi i veckan möttes för att diskutera investeringsklimatet i Sverige stod det snabbt klart att de två profilerna har väldigt olika investeringsstrategier. 

Lindgren var tydlig med att han enbart investerar i bolag kring Stockholm city (“alla investeringar görs med gångavstånd från mitt hotell”) – något som nästan lät som en pik mot Backing Minds filosofi, som snarare är att hitta bolag bortom Stureplan.

“Det låter dyrt”, konstaterade Najafi (med hänvisning till värderingarna i Stockholm”), som fick Lindgren att replikera:

“Kvalitet kostar.” 

Vem som har rätt, det får framtiden utvisa.

Veckans keps: Lars Lindgren

Den rutinerade affärsängeln syntes i veckan i kepsen med det raka budskapet: "Happiness is positive cash flow”

Veckans oförståelse: Den medelålders mannen

Redan i torsdags laddade Breakit upp inför internationella kvinnodagen med en exklusiv Breakit Sessions-frukost med fokus på kvinnliga styrelseproffs. På scenen fanns styrelseproffsen Karolina Roslund, Johanna Palmér, Nibras Stiebar-Bang. Ett referat om vad som sades hittar ni här. Men en av sakerna som togs upp var en insikt om att våga ta plats och vara mer självsäker i början av sin styrelsekarriär. Johanna Palmér delade med sig av ett tillfälle, när en man i 60-årsåldern snodde credd som hon uppenbarligen borde ha fått. En av de kvinnliga gästerna i publiken, fick vi höra efter panelsamtalet, hade då sagt till en manlig gäst, att hon upplevt samma sak flera gånger. Mannen svarade då: “Ja, men då får man väl skrika lite högre.” Han menade säkert väl – men det fick oss ändå att gnissla tänder. Uppenbarligen förstod han inte problematiken. 

Veckans sängkammar-gubbe 1: Paul Fischbein

Efter en intensiv övertalningskampanj gick Revolution Race-chefen Paul Fischbein med på att spela in delar av podd-intervjun med e-handelsprofilen Björn Påhlman Spenger i sängen i en av sviterna på anrika Gothia Towers. Nu är filmklippet på väg att bli viralt i den svenska e-handelsindustrin.

Veckans sängkammar-gubbe 2: Stefan Lundell

Det är oklart om Breakits medgrundare Stefan Lundell inspirerades av Paul Fischbein eller bara fick feeling i största allmänhet. Oavsett så filmade han sig själv direkt från hotellsängen i samband med e-handelseventet D-Congress. Vissa gör vad som helst för lite uppmärksamhet. Har du missat klippet? Spana in här (om du pallar).

Veckans ängel-uppmaning: Jonas Axelsson

Breakit släppte i veckan en av våra allra tyngsta kartläggningar någonsin – ett stort grepp på Sveriges 500 viktigaste techinvesterare. En av dessa är affärsängeln Jonas Axelsson – som i veckan gick ut med en Linkedin-uppmaning till alla andra änglar i deklarationstider. “Ängel-Stockholm: Glöm inte att göra Investeraravdrag!”, skriver han och citerar sedan Skatteverket. 

"Investeraravdraget innebär att fysiska personer som förvärvar andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller vid en nyemission kan få göra avdrag för hälften av betalningen för andelar i inkomstslaget kapital. Avdrag ges med högst 650.000 kronor per person och år, vilket motsvarar förvärv av andelar för 1.300.000 kronor."

Veckans privatinvesterare: Carina Berg

En som däremot inte var omnämnd i investerarkartläggningen var TV-stjärnan Carina Berg – som i veckan avslöjade att hon gjort flera startup-investeringar i en intervju med Di: bland annat hudmärket Skinome, skomärket Fubuki och golfmärket Goatlane. Hon berättar också att hon använder sig av private banking och att hon sagt till sin förvaltare att “om han hör av sig för ofta med frågor kommer jag att flytta mina pengar.” PS. Du har väl inte missat Breakits stora private banking-knäck?

Veckans bagare: Gunilla von Platen

Nu är det inte bara allsångsprofiler och mellokändisar som ska knäcka varandra i bäst bakade tårtor – i nya säsongen av Hela kändis-Sverige bakar har även några näringslivsprofiler hittat in: Gunilla von Platen och ekonomiprofessorn Mical Dahlen.

Och för att skohorna in två till som vagt kan kopplas till nya näringslivet: Sveriges okände domänkung Bingo Rimér och Linda Pira, som gjorde en kort techkarriär med gigbolaget Workish.

Läs mer