Sök

Vårdcentral i lyxförpackning – här är Spotify-grundarnas nya satsning

Daniel Ek och Martin Lorentzon har en ny satsning på gång. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har i hemlighet pumpat in pengar i ett nytt projekt. 

Det handlar om en svensk vårdcentral med extra allt. 

Kunderna kan här få olika typer av vård med målet att förlänga livet. Här är allt vi vet (och så här mycket kommer medlemskapet att kosta).

Det är den engelskspråkiga tech- och entreprenörssajten Sifted som på fredagen avslöjar Spotify-grundarnas satsning på Sand Clinic som det nya vårdbolaget heter.

Daniel Ek och Martin Lorentzon äger 25 procent vardera och duon har skjutit till totalt 4,3 miljoner euro i finansiering, motsvarande nästan 50 miljoner kronor, rapporterar Sifted. 

Sand Clinic planerar att slå upp dörrarna till den nya kliniken inom några veckor. Den ligger i Hagastaden i norra delarna av Stockholm, nära sjukhuset Karolinska. 

Sand Clinic ska där erbjuda alltifrån primärvård till vaskulärt ultraljud och rödljusterapi, en behandlingsmetod som är mycket hajpad i dagsläget och som sägs ha positiva effekter på bland annat hudhälsan. Även gynekologi, blodprov, hjärtundersökningar, träningsgym och flera andra saker kommer att ingå i utbudet.

Grundarna av Sand Clinic heter Anna Levander och Jennie Sandqvist. Deras ambitioner går bortom den första kliniken i Hagastaden.

“Vi tror att vi över tid kommer hjälpa hälsovårdssystemet, i Sverige och utanför”, säger Anna Levander, som tidigare jobbat inom läkemedelsindustrin och som är Daniel Ek svägerska (syster till Daniel Eks fru Sofia Ek), till Sifted. 

Smakar det, så kostar det

Som medlem kommer man att kunna få regelbundna undersökningar varefter man i samråd med läkare och specialister sätter upp en framtida hälsoplan. Hur mycket medlemskapet exakt kommer att kosta är inte ristat i sten, men Anna Levander säger i artikeln att summan kommer att ligga mellan 1000 euro och 10.000 euro – per månad. Det högre beloppet skulle betyda en årsfaktura på en bra bit över 1 miljoner kronor. 

“Vi bestämde tidigt att vi behövde ha en Tesla-inspirerad lanseringsstrategi och rikta oss mot människor som har resurser att investera i sin hälsa”, säger Anna Levander till Sifted och fortsätter: 

“Men vår ambition är att över tid öppna mindre och inte lika dyra kliniker med de mest effektiva behandlingarna baserat på vår samlade data och metoderna vi använder här”. 

Det var länge sedan Spotify-grundarna gjorde en investering ihop. I Sifteds artikel nämns en satsning på brittiska Student.com 2016. Möjligen är det ett gemensamt intresse för hälsa och lång livslängd som möjliggjorde duons finansiering av Sand Clinic. Daniel Ek har till exempel varit med att starta Neko Health och Martin Lorentzon har, påminner Sifted, ett mål om att bli 120 år gammal

Ingen av de båda kommer att sitta i Sand Clinics styrelse. Det kommer istället att skötas av personer från deras respektive investeringsorganisationer. 

Läs mer