Redan i åttonde klass sa en lärare i teknik åt mig att tjejer inte kunde få mer än en trea i betyg i teknik. Jag minns hur stolt jag var över motorn jag hade konstruerat, och hur förbannad jag blev över hans uttalande.
Det enda jag visste när jag skulle välja gymnasieprogram var att jag inte ville bli ingenjör. Kanske på grund av vad läraren i teknik hade sagt till mig, men absolut på grund av att jag inte hade någon aning om vad en ingenjör gör. Jag hade redan då behövt förebilder: lärare, föräldrar eller andra människor i min närhet som hade hjälpt mig att förstå.
I en nyligen publicerad debattartikel i Göteborgs-Posten presenterar utbildningsminister Mats Persson och jämställdhetsminister Paula Brandberg Sveriges första STEM-strategi (Science, technology, engineering, and mathematics) och pratar om eftergymnasiala initiativ för att attrahera fler kvinnor till tech. Bra, men det räcker inte.
Politikerna skriver om tjejers toppbetyg i matte, som sedan går till spillo för att bara en av sju väljer att läsa ingenjörsutbildning. Jag känner igen mig. Ingen berättade för mig någonsin vad matten kunde användas till. Jag hade behövt en förebild.
Redan förra året presenterade rapporten “Unga kvinnor och tech – Unga kvinnors syn på IT/tech som bransch och yrke 2023” anmärkningsvärd data. Endast 1 av 10 unga kvinnor i Sverige har en kvinnlig förebild inom området. Dessutom är 6 av 10 kvinnor mellan 16 och 30 år i Sverige ointresserade av att arbeta inom IT och tech, medan 7 av 10 kan tänka sig arbeta i branschen när det specificeras vad yrket innefattar.
Vi behöver få fram fler förebilder som berättar att teknikbranschen är en underbar värld, att ingenjörsyrket handlar om kreativ problemlösning som skapar nya samhällen, nya tjänster och möjliggör för en hållbar omställning.
När Statistikmyndigheten, SCB, listar de mest populära jobben bland män ligger mjukvaru- och systemutvecklare i topp. Bland kvinnor är samma yrkeskategori inte ens topp 20. Det finns otroliga möjligheter, men just nu når vi inte den ena halvan av befolkningen.
Vi behöver även lyfta de förebilder vi redan har. Här har media ett enormt ansvar. I Mediekompaniets Rättvisaren 2023, som granskar representationen i svenska nyhetsmedier, framkommer att män förekommer i 100 procent av alla artiklar relaterade till tech. Kvinnor? Förekommer inte alls.
Det är ofattbart, när det finns kvinnlig talang att omnämna. Microsoft Sverige delar årligen ut Årets tech-tjej, och pratar ofta om bristen på kvinnliga förebilder i sektorn. Nätverket #addher för kvinnor i IT-/techbranschen, som främjar alla fantastiska kvinnor i branschen. Och på Teknikens Hus i min hemort Luleå arbetar de framgångsrikt för att öka intresset för teknik hos just barn och unga redan i tidig ålder.
Ett stort ansvar ligger hos näringslivet. För att förändra måste vi odla intresset hos tjejer redan i tidig ålder. Vi behöver vara med och berätta om det redan i grundskolan. Näringslivet och lärosäten måste arbeta närmre för att vi ska få en jämställd techbransch.
STEM-strategier i all ära, men vi behöver förändra från grunden. Vi behöver få fram förebilder på alla plan. Vi behöver familjer där även mamma arbetar med tech. Tillsammans kan vi visa unga tjejer att allt är möjligt. Vi är förebilderna som visar att de kan bli ingenjörer och arbeta med framtidens teknik.
KARIN SJÖÖ ÅKEBLOM, vd på Tromb