Sök

Backing Minds följer Bill Gates – går in i ”grön ammoniak”

Backing mindsNitrovoltClimate tech

Jasenko Hadzic, Principal på Backing Minds, Nitrovolt-grundarna Mattia Saccoccio Suzanne Zamany Andersen och Backing Minds medgrundare Susanne Najafi. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De vill ställa om hela matindustrin och ska vara först i världen med miljövänlig ammoniak – vilket de kan framställa med bara luft, vatten och el. Nu tar forskarduons startup in miljoner i en runda som leds av Backing Minds.

Sara Wimmercranz och Susanne Najafis riskkapitalbolag Backing Minds leder en tidig runda i den danska startupen Nitrovolt på 8,5 miljoner kronor. 

Det danska bolaget har som mål att eliminera koldioxidutsläpp från matproduktion, som i dagsläget till hälften kommer från konstgödsel. För att sätta det i perspektiv är de utsläppen i paritet med hela den globala flygindustrin. 

Nitrovolt säger sig vara de första i världen som skapat ”grön ammoniak”, något de kan framställa med bara luft, vatten och elektricitet. Bakom bolaget står forskarduon Suzanne Zamany Andersen, vd, och Mattia Saccococcio, teknikchef. De bröt ut sin forskning från Danmarks Tekniske Universitet förra året. 

“Vår teknologi gör det möjligt att producera ammoniak lokalt och sätter slutkonsumenten i kontroll över produktionen. Detta innebär att produktionen blir motståndskraftig mot volatilitet i leveranskedjan samtidigt som den är grön – något som inte finns på marknaden idag”, säger Suzanne Zamany Andersen.

Nitrovolt kommer att använda kapitalet till att skala upp produktionen gånger tusen och expandera på marknaden, heter det i ett pressmeddelande. 

Startupen är den första investeringen som Backing Minds gör i Danmark. 

“Nitrovolt fångade vår uppmärksamhet då vi aktivt sökt efter gröna lösningar för gödsel i över två år. Deras banbrytande teknologi skapar 100 procent förnybar, koldioxidfri ammoniak, vilket är en kritisk fråga inom lantbruket. Vi söker bolag som Nitrovolt vilka direkt hanterar globala problem och vill uppnå vår vision om att lyckas minska koldioxidutsläppen globalt.” säger Susanne Najafi, delägare och medgrundare på Backing Minds, i en kommentar. 

Nitrovolt har tidigare fått uppbackning från Bill Gates Breakthrough Energy Ventures. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer