Sök

Space lägger ned – “Tuff ekonomisk verklighet”

Från vänster: Conni Jonsson (ägare), Liana de Wit (marknadsföringschef), Björn Ulvaeus (ägare och poplegend)

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

För lite mer än två år sedan slog Space upp portarna mitt i centrala Stockholm.

Det skulle bli ett eget hus för entreprenörer och gamers, och Björn Ulvaeus och EQT-grundaren Conni Jonsson stod för finansieringen. Starten blev skakig och förra våren tog Space in mer än 100 miljoner kronor i en räddningsaktion.

Men det räckte inte. Nu stängs dörrarna för gott.

I slutet av 2021 invigdes Space i den femte Hötorgsskrapan. Initiativtagare var Pophouse som ägs av ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och av EQT-grundaren Conni Jonsson. De sju, nyrenoverade våningarna skulle fyllas av verksamheter inom gaming, musik, entreprenörskap och så kallad "co-working".

Så blev det också, men inte i tillräcklig omfattning.

På måndagen kom beskedet att Space stänger permanent. 

“Som många andra affärsverksamheter har Space mött en tuff ekonomisk verklighet med ökade kostnader och förändrat kundbeteende”, skriver bolaget i ett meddelande som gått ut till bolagets samarbetspartners.

Gaming-verksamheten i lokalerna, med flera hundra enskilda speldatorer, har redan bommat igen. Igår söndag loggade den sista gamern ut från Space. Konferens- och eventdelen hålls igång fram till den 30 juni.

Stor storförlust

Årsredovisningen för 2022 visar att Space omsatte drygt 90 miljoner kronor. Rörelseförlusten låg på 119 miljoner kronor.

“Under det senaste året har flera åtgärder vidtagits för att slimma och anpassa organisationen till de förändrade förutsättningarna. Det är nu tydligt att det inte är möjligt att skapa långsiktig lönsamhet och Space kommer att stängas”, heter det i meddelandet som Breakit har kommit över.

Space startades i samarbete med Stockholm stad och AMF. Våren 2022 köpte Pophouse ut minoritetsägarna och genomförde i samma veva en nyemission på drygt 100 miljoner kronor. Därefter ägde Pophouse 99 procent av aktierna. Space fick ett aktieägartillskott på 20 miljoner kronor under samma år. 

Hur mycket pengar Pophouse har förlorat totalt på Space-äventyret är inte känt. 

"Vi har inga ytterligare kommentarer i dagsläget", säger Sofie Nelson som är kommunikationschef på Pophouse till Breakit. 

Läs mer