Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

GÄSTKRÖNIKA

GÖRAN CARLSON: I Norra Sverige löser vi riktiga problem som minskar din investeringsrisk

Göran Carlson, investerare. Foto: Press/AI-genererad bild/Montage

En stor fördel med att investera i norra Sverige är tillgången till en speciell branschsammansättning – och att man löser riktiga problem till kunder som vill betala.

Det skriver investeraren Göran Carlson i en gästkrönika.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Många investerare är idag kloka nog att investera i sådant de förstår. Är du exempelvis kunnig om hur SaaS (software-as-a-service) fungerar är det nog inte så konstigt om din portfölj är full av dessa företag. Samtidigt försöker de flesta investerare jobba aktivt med att minimera riskerna i sina innehav. Är man för tungt exponerad mot en specifik marknad eller teknik kan hela portföljen krascha på mycket kort tid. Det är därför som norra Sverige är så spännande utifrån ett investeringsperspektiv. Här kan du fortsätta investera i din egen nisch och ändå sprida ut riskerna.

En stor fördel med att investera i norra Sverige är tillgången till en speciell branschsammansättning. Norra Sverige står som ett levande exempel på hur industrigeografiska olikheter kan skapa en robust och välbalanserad investeringsmiljö. Här hittar du en kombination av branscher, exempelvis gruvindustri, rymdindustri, skogsindustri, biltestindustrin med flera, som varken konkurrerar med varandra eller som är särskilt konjunkturkänsliga.

Ett lysande exempel är den svenska rymdindustrin, som har ett starkt fäste i norr. Under 2021 omsatte denna industri över 2,8 miljarder kronor och fler än 1000 satelliter skickades upp i rymden under 2022. Och detta ökar lavinartat år efter år. 93 procent av dessa satelliter var kommersiella, med syfte att bidra till bland annat kommunikation och datainsamling för industrin och samhället. Här har vi flera spännande norrländska rymdstartups, exempelvis Arctic Space och Remos Space, som har både hög teknisk kompetens och närvaro i de stora rymdsegmenten.

Skogsindustrin är också en bransch som föder innovationen i norra Sverige. Visste du att SunPine i Piteå är en av Sveriges största producenter av miljödiesel, gjord på restprodukter från tall? Biprodukterna från skogsindustrin har gett upphov till en mängd företag som utvecklar och säljer alltifrån gödsel till lim och bioplast. Techbolagen frodas också i denna miljö. Exempelvis har startupföretaget Conifer Vision från Skellefteå utvecklat en drönare som inventerar tillväxt samt eventuella skador på skogsplantor och vuxna skogar med hjälp av bilder och maskininlärning.

En stor fördel med att investera i norra Sverige är tillgången till en speciell branschsammansättning

En av grundbultarna i svensk industri är gruvnäringen, som på senare år fått ett rejält uppsving. På grund av säkerhets- och geopolitiska skäl har intresset för gruvbrytning ökat inom EU, inte minst i norra Sverige. I och med dagens digitalisering skapas många nya smarta lösningar som optimerar branschens aktörer. Vi fortsätter med exempel, RockSigma, som har en SaaS-lösning för övervakning, analys och prognos av seismisk aktivitet via bland annat maskininlärning. I en underjordisk gruva kan det ske tusentals, ibland tiotusentals skalv, per dygn. Med RockSigmas teknik karaktäriseras och lokaliseras dessa jordskalv snabbt och med hög precision, vilket gör gruvorna både säkrare för dess arbetare men även mer produktiva då det optimerar gruvbrytningen.

En annan framgångsfaktor för oss som investerar i norra Sverige är var startupbolagen härstammar ifrån. Efter att ha jobbat i över 20 år med investeringar samt jobbat sju år på inkubatorn Arctic Business, så bedömer jag att ungefär en tredjedel av de norrländska startupbolagen bygger på industriinnovationer, det vill säga en affärsidé som löser ett konkret problem inom en industri. De övriga idéerna kommer till lika delar från privatpersoners egna uppfinningar samt från universitet (deep-tech).

Man löser riktiga problem till kunder som vill betala!

Om man sedan följer upp hur det går för dessa efter några år så har i princip alla uppfinnar-Jockar försvunnit. Kvar är universitets- och industriinnovationer, där de från industrin har lyckas bäst. Detta eftersom de oftast har ett av storbolagen som kunder redan första året. Man löser riktiga problem till kunder som vill betala!

Sammanfattningsvis så är det den speciella branschsammansättningen, den höga andelen industricase och de närliggande kunderna (storföretagen) faktorer som sänker riskerna för en investerare som vågar höja blicken ovanför Uppsala. Har jag med denna krönika gjort dig nyfiken på ”min” region så är du alltid välkommen upp på en pitepalt och en Norrlands Guld så kan jag berätta mer.

GÖRAN CARLSON, Carlson Invest och Northern CapSek Ventures

Läs mer