Sök

Kinnevik går helt in på startups – säljer Stenbecks jätte

Kinnevikriskkapital

Georgi Ganev, vd Kinnevik Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Släpper på arvet från grundaren.

Kinnevik släpper nu hela sitt innehav i Tele2 till Freya Investissement för 13 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande på måndagsmorgonen. 

Innehavet består av 20,7 miljoner A-aktier och 116,9 miljoner B-aktier med ett genomsnittligt aktiepris på 94,2 kronor per aktie, vilket innebär en premie om 13 procent i förhållande till stängningskursen för Tele2:s B-aktie i fredags. 

Bolaget som köper Tele2 kontrolleras av den franska miljardären Xavier Niel.

Affären kommer att stärka Kinneviks nettokassa väsentligt, heter det. Det innebär också att bolagets portfölj bara består av startupbolag – och att bolaget släpper ännu mer av arvet från grundaren Jan Stenbeck. 

”Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 1980-talet och dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i en kommentar. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer