Sök

Trots förlängd budperiod i Cake: “Inga nya spekulanter”

Cakeelfordon

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

I veckan förlängdes budperioden på kraschade Cake för att locka fram nya intressenter. 

Två dagar senare står det klart att syftet inte uppnåtts.

15 miljoner kronor – så högt, eller lågt, var det ledande budet på Cakes tillgångar när tidsfristen gick ut i onsdags. Förhoppningarna låg högre än så, medgav konkursförvaltare Jakob Callmander vid Fylgia advokatbyrå som flyttade fram tidsperioden till lunchtid idag, fredag.

Klockan är slagen och frågan är hur det har gått.

“Samtal pågår fortfarande med några potentiella köpare”, svarar Jakob Callmander via sms.

Handlar det om köpare som tillkommit under de senaste dagarna och när väntas de här samtalen kunna slutföras?

“Inga nya spekulanter. Vi hoppas att en affär kan stängas snarast. Ingen klar bild av när”, svarar konkursförvaltaren som passar på frågan om 15 miljoner kronor fortfarande är det högst liggande budet på tillgångarna i konkursboet. 

Cake, som grundades 2015 och som sålt totalt cirka 6.000 tvåhjuliga elfordon, gick i konkurs i början av februari. Processen har varit allt annat än nyhetsfattig sedan dess. En investerare har hotat att stämma bolagets vd och grundare Stefan Ytterborn och en Florida-man har parallellt köpt upp bolagets lager av motorcyklar i USA, en affär som konkursförvaltaren i Sverige är starkt kritisk till. 

”Jag anser att det utifrån svensk rätt är bör vara otillåtet att förfoga över tillgångarna i det amerikanska dotterbolaget, medveten om att bolagen är på obestånd och borde försättas i konkurs”, säger Jakob Callmander till Dagens industri med udden riktad mot styrelsen i det amerikanska dotterbolaget, det vill säga Stefan Ytterborn. 

Cake hade runt 140 anställda och hade, utöver i Stockholm, närvaro i Los Angeles, New York, Paris och Milano. Bolaget omsatte 99 miljoner kronor under 2022. Rörelseresultatet uppgick till -263 miljoner under samma period. Förlusten för 2023 hade enligt preliminära siffror blivit ännu större än så. 

Läs mer