Sök

Facket stämmer Apotea – igen

Apoteaehandel

Pär Svärdson, vd Apotea. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Unionen går i klinch med nätapoteket ännu en gång. Den här gången hävdar facket att Apotea förbjudit möten mellan arbetsmiljöombud och dolt riskinformation.

Efter flera rättsliga strider mellan fackförbundet Unionen och nätapoteket Apotea så är det dags igen. Unionen har lämnat in en ny stämningsansökan i Arbetsdomstolen och kräver Pär Svärdsons bolag på 300.000 i skadestånd, skriver Unionens tidning Kollega. 

Enligt facket så bryter Apotea mot lagen vid anläggningen i Morgongåva. Till exempel så ska Apotea ha hindrat arbetsmiljöombudens arbete på flera sätt – bland annat genom att förbjuda dem att ha egna möten. Sådana möten skulle bara få äga rum om en Apotea-chef var närvarande, uppger facket. 

Dessutom hävdar facket att Apotea inte ger arbetsmiljöombuden tillgång till protokoll efter riskbedömningar eller information om vilka åtgärder som arbetsgivaren har vidtagit. 

Det har bara gått några veckor sedan den förra stämningen. Då krävde Unionen Apotea på 10 miljoner kronor – med motiveringen att det ska ha förekommit över 19.000 timmar otillåten övertid.

Nätapoteket nekar till att bolaget haft otillåten övertid under 2023.

Så sent som i december förra året rapporterades om att facket stämmer Apotea efter att chefer trängts sig in på ett fackligt möte om arbetsmiljön.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer