Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så mycket är Breakit värt - nu avslöjar vi den nya värderingen

Artikel bild
Breakit-teamet, våren 2016.

Stefan Lundell lovade sig själv en sak: Att aldrig avslöja värderingen. Nu gör han tvärtom – i strid med rådet från Truecaller-grundaren.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

När jag fick idén att skriva helt öppet om vår pågående nyemission var det en egentligen bara en sak som jag bestämde mig för att aldrig berätta om publikt: Värderingen. 

Att avslöja till vilket pris som vi kunde tänka oss att ta in nya ägare kändes spontant bara korkat.

Att ta in kapital kokar ju i slutändan ner till ett förhandlingsspel mellan entreprenören och potentiella investerare. Att då på förhand bjuda motparten på den informationen kändes onödigt. I bakhuvudet hade jag också rådet jag fått från en av den svenska techscenens framgångsrikaste ”fundraisers”, Truecaller-grundaren Alan Mamedi.

”Det farligaste du kan säga till en investerare är vilken värdering du vill ha på ditt bolag”, sa Alan Mamedi till mig och fortsatte:

”Låt alltid investeraren själv sätta ett värde”.

Han om någon borde väl veta vad han talar om, efter att ha dragit in över en halv miljard i riskkapital till ett bolag som fortfarande saknar en fungerande affärsmodell.

Ändå väljer jag nu att ändra mig. Orsakerna till mitt beslut är flera. 

Dels är det ändå bara en tidsfråga innan uppgiften läcker ut. Glädjande nog har det varit ett stort intresse för vår runda så här långt. Uppemot ett 20-tal seriösa investerare har hört av sig och varje dag droppar det in nya förfrågningar.

Alla dessa har såklart fått mer information om våra framtidsplaner - och vilken värdering vi har satt på bolaget. Efter nästan 20 år som ekonomijournalist vet jag att den typen av information snabbt sprids vidare.

Det är något som jag i grunden gillar. Hur skulle jag själv få fram nyheter om inte information ibland läckte ut?

För det andra känner jag mig helt trygg i det värde vi satt på bolaget. Jag kan argumentera för att det är i denna härad som bolaget ska värderas. Visst, som entreprenör vill man alltid ha ett så högt värde som möjligt på bolaget - men samtidigt sätter en skyhög värdering enorma krav på mig.

Då känns det bättre att sätta en mer realistisk värdering som jag även efter rundan är stängd kan stå för gentemot aktieägarna. I det läget känns det nästan lite fegt att inte redan nu öppet berätta vad vi tycker bolaget är värt, även om många säkert fortfarande tycker det är korkat. 

Så har jag resonerat mig fram till varför jag nu ska berätta att Breakit i den pågående nyemissionen värderas till 25 miljoner kronor (före det nya kapitalet på 3,5 miljoner kronor räknats in i bolagsvärdet). Det kan jämföras med värderingen vid vår första nyemission i fjol på 10 miljoner kronor.

Hur har vi då kommit fram till det värdet? 

Låt mig återkomma till det i nästa vecka. Då tänkte vi på Breakit också bjuda på en handfast guide till hur du värderar en startup.

Slutligen vill jag bjuda på några hårda datapunkter kring hur kapitalanskaffningen har gått så här långt. I onsdags hade jag, som jag skrivit om tidigare, ett uppföljande samtal med en av Sveriges tyngsta affärsänglar. Det blev ett bra snack och hen ska återkomma med ett konkret ja eller nej inom de närmaste dagarna. Några timmar senare, på onsdagskvällen, bestämde sig en annan investerare att kliva in med en halv miljon kronor. Kul!

Det innebär att vi nu säkrat hem nästan 2 miljoner av de 3,5 miljoner kronorna.

Läs de andra delarna i artikelserien Kapitaljakten.

Del 1: Jakten på miljonerna har startat - nu ska Breakit ta in nytt kapital

Del 2: "Jag måste vara Sveriges sämsta pitchare"

Läs mer