Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Storytel

Bli ett ess på aktiesparande (och en rad andra sätt att få ditt kapital att växa)

Andra Farhad, Nicklas Andersson och Christian "Ekonomigurun".

Enligt många av våra aktie- och sparexperter idag finns det särskilt ett starkt skäl till att du bör placera ditt kapitalöverskott för att få det att växa. Svaret är ekonomisk frihet. Frihet att kunna investera i det du tror på och brinner för – eller frihet att faktiskt kunna välja själv vad du vill göra med din tid.

Aktieexperten Nicklas Andersson, medförfattare av ljudboksserien Aktieskolan, menar att aktier historiskt sett är det bästa tillvägagångssättet för dig som vill bygga upp en ekonomisk trygghet över tid. Han menar också att alla kan bli rika med hjälp av aktier. Det gäller bara att inte ha för bråttom. Syftet? Att kunna leva livet som du vill, inte som du måste.

I Aktieskolan ger Nicklas en detaljerad bild av hur du når framgång på aktiemarknaden. Från det grundläggande – vad en aktie faktiskt är – via hur du bygger en aktieportfölj, till hur du undviker fällor och vanliga misstag på aktiemarknaden.

Bygg din pengamaskin

Sociala medier-profilen Christian – ”Ekonomigurun”, visade sig tidigt ha en stark entreprenörsådra då han redan som barn började utforska diverse olika affärsidéer. Genom att fortsätta att bygga upp flertalet olika inkomstkällor och sedan investera pengarna i diverse tillgångar har han på bara ett par år gått från noll till multimiljonär.

”För mig handlar det om att äga sin tid”, säger Christian, som i grunden är folkhälsovetare och ser ekonomisk frihet som en möjlighet att må bättre och följaktligen kunna ha större positivt inflytande i världen.

Ställ siktet på vad du vill och ditt varför

I boken Ekonomigurun: smarta vägar till ekonomisk frihet delger Christian sina erfarenheter och tillvägagångssätt kring hur du går från tanke till handling med dina affärsidéer och följaktligen hur du investerar i allt från fastigheter till kryptovalutor. I den mix av intäktskällor han har idag klassar han börsen som sitt ”guldägg”, där han lyfter tre gyllene principer för att lyckas:

1. Långsiktighet – pengarna ska jobba minst tre år på börsen
2. Diversifiering – sprid dina investeringar och lägg inte alla ägg i samma korg
3. Månadssparande – fortsätt att investera varje månad oavsett börsens upp- och nedgångar

”Månadssparar du långsiktigt i flera olika bolag har du goda förutsättningar att tjäna pengar på börsen. Men vilka inkomstkällor du än har så behöver de underhållas för att fortsätta ge avkastning.”

Idag har Christian byggt en gedigen pengamaskin i form av en rad olika intäktskällor – från aktieutdelningar och ränteintäkter till royaltyintäkter, fastigheter och intäkter från sociala medier. Samtidigt råder han till att inte ha för stort fokus på just pengarna.

”Ställ siktet på vad du vill och ditt varför. Det är där du hittar det som är meningsfullt på riktigt.”

Lär dig mer om hur du får ditt kapital att växa. Du som Breakitläsare får just nu 50 % rabatt under tre månader hos Storytel när du tecknar ett premiumabonnemang. Läs mer och teckna ditt abonnemang här!

Strategi och psykologi

En faktor många börsexperter är överens om är att du behöver hitta en strategi för ditt aktiesparande. Din strategi. Enligt Jan Öberg, författare av boken Slå börsproffsen!, bör en vinnande strategi vara enkel och logisk.

Han menar att de flesta av de som lyckats bra med sitt aktiesparande över tid har en gemensam nämnare i sin strategi – de har medvetet valt att satsa på bolag med låg risk. Väljer du ändå bolag med hög risk, där det förvisso finns större chans att göra snabba klipp, bör du bevaka utvecklingen stadigt för att inte riskera att göra stora förluster. Gör du ändå en förlust, utvärdera varför, och ta med lärdomen inför framtida investeringar, tipsar Jan Öberg.

När du sätter din investeringsstrategi är det bra att ha satt dig in i psykologin bakom investeringar på börsen. Att hitta din egen väg här till förmån för att följa flocken – vilket annars kan ligga nära till hands – är viktigt, enligt Jan Öberg.

Ytterligare en investeringsprofil som är inne på samma spår är Andra Farhad, även kallad ”Börshajen”. I hennes e-bok Haja Börsen lär du dig bland annat att preppa ditt mindset för att lyckas med dina investeringar. Att bryta ner vad rikedom betyder för just dig, att inte jaga snabba pengar och att byta ut motivationen mot disciplin är, enligt Andra Farhad, några av de grundläggande faktorerna för att lyckas med ditt aktiesparande och få ditt kapital att växa.

Vill du också bli ett ess på aktiesparande? Just nu får du som Breakitläsare 50 % rabatt under tre månader hos Storytel när du tecknar ett premiumabonnemang. Läs mer och teckna ditt abonnemang här!

Läs mer