Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Airpelagos drönare ska flyga in i fem nya länder – med unikt tillstånd och nya pengar

Teamet bakom Airpelago. Foto: Press

Airpelagos drönare flyger över kraftledningar över hela Sverige. Nu har de tillstånd och kassa för att expandera ut i Europa.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Med sina drönare har startupen Airpelago inspekterat många tusen kilometer med kraftledningar åt kunder som Vattenfall, Ellevio och Svenska Kraftnät. Nu har Airpelago fått pengar på banken och ett nytt godkännande från Transportstyrelsen som gör att de kan gasa ut i Europa.

“Nyemissionen ska uteslutande finansiera vår expansion på nya marknader”, skriver vd:n Max Hjalmarsson till Breakit.

Totalt har Airpelago tagit in 20 miljoner kronor från befintliga ägare som investmentbolaget VEQ. Därför siktar bolaget på att anställa fem nya country managers för att expandera till marknader som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Dach-området (Tyskland, Österike och Schweiz) och Polen. Sedan tidigare är de verksamma i Sverige, Norge och Finland.

Mycket tack vare att de som första aktör i Sverige fått ett LUC-certifikat (light unmanned certificate) från Transportstyrelsen.

“Det innebär att vi erhållit en självgranskningsrätt för vår drönarverksamhet som gör att vi kan bevilja oss själva tillstånd att operera drönare bortom synhåll i nya områden”, säger Max Hjalmarsson och fortsätter:

“Vi har haft tillstånd att flyga drönare bortom synhåll i flera områden i Sverige sedan januari 2022, men att utöka tillståndet till nya områden har tidigare varit en osäker process som kunnat ta flera månader och framförallt i andra länder. Tack vare detta tillstånd behöver vi inte ansöka om tillstånd i nya områden utan kan godkänna detta själva.”

Max Hjalmarsson berättar att de förra året inspekterade bolaget cirka 10 procent av Sveriges totala elnät eller cirka 15.000 kilometer kraftledningar. I år räknar de med att mer än dubbla det och det gäller även omsättningen i bolaget.

Under 2023 omsatte Airpelago 11,5 miljoner kronor och målet för 2024 är en omsättning på över 30 miljoner kronor.

Hur många anställda är ni idag?

“Vi är 12 heltidsanställda idag som arbetar med försäljning, koordinering, mjukvaruutveckling och verksamhetsutveckling. Därtill är vi 15 drönarpiloter runt om i Sverige och vi anställer nu 5 country managers och flera drönarpiloter runt om i Europa”, säger Max Hjalmarsson.

En drönarpilot ska enligt bolaget kunna inspektera 50 kilometer kraftledning om dagen. Tidigare har bolag använt sig av helikoptrar för att göra liknande inspektioner.

Max Hjalmarsson har grundat Airpelago tillsammans med Tobias Fridén och Fredrik Falkman. Under 2022 omsatte bolaget 3,8 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 1,4 miljoner kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer