Sök

GÄSTKRÖNIKA

GÖRAN CARLSON: Norrlänningar har en inbyggd skepsis till folk söderifrån

Göran Carlson, investerare. Foto: Press/AI-generad bild/Montage

Breakit

Breakit

Vad krävs för att våga sätta fötterna i den norrländska myllan om man är en investerare som kommer söderifrån? Precis som man måste ge sig ut på landsbygden för att se stjärnorna klart på natthimlen gäller samma princip här. Det krävs närvaro, engagemang och långsiktighet.

Det skriver investeraren Göran Carlson i en gästkrönika.

Skogens guld har det kallats, bäret som ligger bakom så många delikatesser i svensk matlagningskonst. Det är också väl känt att vi norrlänningar ogärna avslöjar våra hjortronställen. Har du väl hittat ett håller du tyst om det i förhoppning om att du är ensam om att vittja Skogens guld med jämna mellanrum. Som investerare finns det likheter mellan våra hjortronställen och de startups som frodas i den norrländska myllan. De är i många fall också välbevarade hemligheter, åtminstone för oss investerare. Men det finns skäl till att avslöja var de finns och deras potential. Och varför de växer här och ingen annanstans.

I den utsträckta naturen och vida rymden som kännetecknar Norra Sverige, frodas en rad intressanta start- och scaleupbolag som på allvar nyttjar regionens unika resurser och utmaningar. Medan det i hela landet finns en mångfald av framväxande företag, är det något speciellt med de bolag som växer fram i norr. Här är det yta, natur och kultur som sätter tonen, och det är i skärningspunkten av dessa resurser och förutsättningar som lokala entreprenörer kan bygga framgångsrika bolag.

Likt hjortron har norrländska tillväxtbolag en mylla att växa i som inte finns någon annanstans i Sverige

Liksom hjortron har norrländska tillväxtbolag en mylla att växa i som inte finns någon annanstans i Sverige. De 20 största bolagen i Norrland, bland dem LKAB, Polarbröd och Wibax, omsätter runt 100 miljarder kronor årligen. Och då är inte dotterbolagen till SSAB, Vattenfall, SCA, Boliden med flera inräknade. Dessa storbolag har ofta ett konkret behov av innovation som inte alltid kan starta inom bolagens väggar. Precis som i Stockholm är de beroende av snabbfotade och innovativa företag som kan hjälpa dem deras teknikutveckling. I Norrland utmanas dock entreprenörerna att hitta lösningar som inte bara förändrar spelreglerna, utan som också kan anpassa sig till de extrema förhållandena och kraven som vår region ställer. De präglas av de långa avstånden och den företagskultur (”Vi kan själva”) som råder i Norrland.

Ofta blir dessa storbolag startupbolagens första kunder. De har inte bara har god betalningsvilja, utan ser också värdet av lokala lösningar på många nivåer. Avstånden och kulturen skapar en sorts närhet mellan företagen och deras kunder, en fördel som inte får underskattas. Startupföretagen får en bra kundreferens och storbolagen en geografisk och kulturell närhet till sin leverantör.

På grund av de stora avstånden har vi inte samma mingelkultur som i Stockholm

Så vad krävs för att våga sätta fötterna i den norrländska myllan om man är en investerare som kommer söderifrån? Precis som man måste ge sig ut på landsbygden för att se stjärnorna klart på natthimlen gäller samma princip här. Det krävs närvaro, engagemang och långsiktighet. På grund av de stora avstånden har vi inte samma mingelkultur som i Stockholm. Därför handlar det inte bara om att vaska guld under en kort visit på något företagsevent, det krävs långsiktiga åtaganden, antingen på plats eller i samverkan med lokala aktörer. Och att man också vågar investera med hjärtat och öppna sina sinnen för samarbeten och långsiktiga relationer. 

Att identifiera hjortronställena i Norrland kräver närvaro bland innovationsklustren. Det handlar om att delta på näringslivsgalor, gå på inkubatorernas ”Demo days” och att vara nära bolagen när de växer. Dessa tillväxtbolag behöver ofta mer än pengar, de behöver hjälp med affärsutveckling och nätverk. Ett bra exempel på spännande innovationskluster är Arctic Business Collab Composites i Piteå som nyligen lyckats locka till sig både Saab och Hitachi Energy som samarbetspartners.

För en utomstående kan det ibland vara svårt att göra affärer här

I Norrland är också relationer viktiga, och de byggs inte över en natt. Norrlänningar har en inbyggd skepsis till folk söderifrån. Denna skepsis och tro på att vi fixar allt själva har inte alltid gynnat oss. Men för en utomstående kan det ibland vara svårt att göra affärer här. Därför kan det vara klokt att liera sig med någon som finns på plats och som redan åtnjuter ett gott förtroende lokalt. Och har du väl vunnit förtroendet hos en norrlänning så har du ofta en vän för livet och någon som kan hjälpa dig att öppna dörrar i framtiden.

Min förhoppning är att jag lyckats få er nyfikna på min region. I nästa krönika kommer jag gå igenom hur du som investerare kan hålla nere affärsrisken genom att investera norrländska startup/scalup-bolag.

GÖRAN CARLSON, Carlson Invest och Northern CapSek Ventures

Läs mer