Sök

Storytel växlar upp och lockar fler – men vinsten faller

StorytelStreamingLjudböcker

Storytels vd Johannes Larcher. Foto: TT/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ljudboksbolaget har redan meddelat att det måste spara och att 80 anställda måste gå.
Nu blottar Storytel siffrorna för det fjärde kvartalet – och pekar ut en riktning framåt.

Så många miljarder ska bolaget omsätta om två år.

Storytel ökar streamingintäkterna med 16 procent till 858 miljoner kronor i sitt fjärde kvartal, enligt bokslutet som släpptes på torsdagsmorgonen. För helåret omsatte bolaget 3,2 miljarder kronor.

Rörelseresultatet sjönk samtidigt med 24 procent till 246,5 miljoner kronor i kvartal fyra, en bra bit lägre än de föregående tre kvartalen 2023. 

Sett till helåret ökade ljudboksjätten streamingintäkterna med 12 procent. Det kan jämföras med prognosen för 2024 att leverera en tillväxt på 10 procent. 

De beska pillrena hade redan levererats för ett par veckor sedan när Storytel uppdaterade sina finansiella mål. Då kom beskedet att bolaget sjösätter ett sparpaket – och att personalen kommer att drabbas. 13 procent av arbetsstyrkan, motsvarande omkring 80 tjänster, måste lämna ljudboksbolaget. 

I vd-ordet skriver koncernchefen Johannes Larcher att ökad lönsamhet är i fokus framåt: 

”Trots ett utmanande makroekonomiskt klimat på flera av våra kärnmarknader så levererade vi en stark prestation och står mycket starkare finansiellt än vi gjorde för ett år sedan.”

Enligt vd:n så har Storytel sedan förra våren lyckats med en nettopositiv användartillväxt alla veckor utom en. Det innebär att bolaget har ökat antalet betalande användare med 8 procent till 2,2 miljoner. 

Storytel har också uppdaterat sina långsiktiga mål. 2026 ska ljudboksbolaget nå en omsättning på 4,5 miljarder kronor med ett operativt kassaflöde på över 10 procent av omsättningen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer