Sök

ANALYS

HANNA ÅKESSON: Meta bannlyser politik på både Instagram och Threads – därför är det viktigt

MetaSociala medier

Hanna Åkesson, webbredaktör på Breakit. Foto: Daniel Ivarsson/TT/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den nya policyn väcker en rad nya frågor – som vad som är politik enligt Mark Zuckerberg.

Om du inte har specifikt bett om det så kommer Meta inte längre visa dig det som klassas som politiskt innehåll på Instagram och nystartade X-utmanaren Threads. Den nya policyn meddelades för några dagar sedan och rullas ut under det supervalåret 2024, då USA väljer sin framtid, världens största demokrati Indien går till valurnorna och det ska hållas val till EU-parlamentet. För att inte nämna oroande utveckling i världen med krig och klimatförändringar. 

Men vad kan den nya uppdateringen innebära för användare på sociala medier-jätten egentligen?

En sak står klar. Politiker, nyhetsmedier och aktivister kan räkna med kraftigt begränsad räckvidd i flödet. När algoritmen inte ska rekommendera politiskt innehåll så blir det svårt att nå ut till nya följare och svårare för journalistiken att nå ut med nyheter ett politiskt avgörande år.  

Var går då gränsen? 

Axios skriver att användare som delar politiskt innehåll kan hålla koll på sin status för att se om de håller sig ’inom rimliga gränser” enligt Meta och fortfarande har möjlighet att bli rekommenderade. Om en användare är flaggad som politisk måste den redigera eller ta bort tidigare inlägg, begära en ny granskning, överklaga eller låta bli att posta sådant innehåll för en tidsperiod, enligt Meta. 

Vad som är politik är en annan intressant smärtpunkt. Är händelseutvecklingen i Gaza politik? Är rätten till abort i USA politik? Är nyheter om korruption eller satir politik?

Många konton har byggt framgångar på politik i en bredare bemärkelse, till exempel genom aktivism. Ibland är aktivismen dessutom helt förknippad med vem den personen är, på grund av minoritetsskap eller könsidentitet. Vad som kommer att flaggas återstår att se men Meta vill ha bort det som kan orsaka osämja. 

När Threads skulle lanseras så sa Instagram-chefen Adam Mosseri att Meta inte behövde ”negativiteten” som kommer med hårda nyheter och politik

”Målet är att skapa ett offentligt torg för communities på instagram som inte har känt sig omfamnade av Twitter och för communities på Twitter (och andra plattformar) som är intresserade av ett mindre argt ställe för att samtala.”

Den nya policyn har sedan tidigare implementerats i funktionen Reels på Instagram. De stora förändringar som Meta har gjort på sina plattformar de senaste åren har varit att vikta upp virala och underhållande videos framför mer polariserande innehåll. 

Enligt Meta kommer de senaste policyförändringarna rullas ut i långsam takt för att ”göra det rätt”. 

Läs mer