“Priset man betalar för sin dröm? Man får knega emellanåt.”
Så inleder entreprenören Mustapha Timir ett inlägg på Linkedin som publicerades i måndags.
“Det är inte sexigt och många gånger förlorar man. Värsta som kan hända? Man får börja om. Det är måndag och jag är på väg till lagerjobbet”, skriver han vidare på plattformen.
Inlägget har i skrivande stund närmare 700 interaktioner.
“Det verkar ha väckt mycket tankar och känslor hos många. Drömmar är något som vi alla bär på”, säger han när Breakit når honom på telefon.
Han är tydlig med varför han gjorde inlägget:
“Jag ville främst ge en sundare bild av entreprenörskap. Många entreprenörer lider av psykisk ohälsa i det tysta och därför ville jag bidra till att sudda ut stigmat kopplat till vad som ibland ses som misslyckanden. Det behöver inte vara något dåligt att försöka uppnå sin dröm och inte nå hela vägen fram.”
Varför tar han då upp det här just nu? Han är nämligen på väg att lägga ned den egna verksamheten, Mendy.
Mustapha Timir är grundare av proptech-bolaget som, enkelt förklarat, har skapat en lösning som kopplar ihop bostadsägare och hyresgäster med experter som hjälper till med reparationer i hemmet. Tillsammans med medgrundaren Senad Santic deltog duon i Breakits entreprenörstävling Shift i början av förra året.
Nu ska bolaget avvecklas, berättar grundaren, därav lagerjobbet han skrev om i inlägget på Linkedin.
“Kassan tog slut, så det fanns inget annat alternativ”, säger Mustapha Timir.
Beslutet togs vid årsskiftet.
“Tillsammans med våra ägare och investerare satte vi för några månader sedan en deadline att vi måste göra det här om vi inte kunde få fart på försäljningen eller lyckas attrahera externa investerare innan december.”
Under 2023 genomfördes ett par interna rundor där befintliga ägare la in 2 miljoner kronor i bolaget. Med det behövdes mer.
“Vi pratade med många investerare och flera av dem var intresserade, men det fanns saker som hindrade dem från att faktiskt kliva in i bolaget.”
Som vadå?
“Ägarstrukturen.”
Vill du utveckla?
“Min bild är att de tyckte att jag ägde för lite av bolaget. Investerarna trodde på mig som entreprenör, men i och med att jag inte kontrollerade bolaget tillräckligt blev det för riskabelt för dem att investera. För vad skulle hända om jag en dag tappade motivationen och plötsligt vill kliva av? Jag tror att de såg mig som en nyckelfigur i att utveckla företaget.”
Hur känns det nu?
“Det viktigaste är att bestämma sig för vad man vill göra framåt och att man är bekväm med beslutet man tar”, säger han och berättar att det är det andra bolaget han avvecklar.
“Tidigare hade jag ett konsultbolag där jag hjälpt fastighetsbolag med olika saker. Så det var en helt annan typ av verksamhet jämfört med Mendy. Men hade det här varit det första hade det nog känts mer sorgligt än vad det gör nu. Det är tråkigt att det inte flög och att vi inte uppnådde våra ambitioner, men det här är inte slutet.”
Det finns många entreprenörer som har byggt mängder av bolag och som har misslyckats, men efter många års slit äntligen lyckats, konstaterar han.
“Titta bara på Apoorva Mehta”, säger Mustapha Timir.
Apoorva Mehta, grundare av Instacart, omskrevs så sent som för några månader sedan i CNBC. I artikeln beskrivs hur han slutade jobba på Amazon, startade omkring 20 olika bolag som alla misslyckades, innan han till slut lyckades med Instacart. Nu kan entreprenören titulera sig miljardär.
“Jag har lärt mig otroligt mycket av att starta Mendy – det har verkligen varit som en skola för mig. Det kommer att vara lättare nästa gång, för nu har jag mer erfarenhet", säger Mustapha Timir.
Betyder det att du kommer att starta ett nytt bolag i framtiden?
“Helt klart. 100 procent. Men först ska jag ha ett vanligt jobb”.
Har du någon idé redan nu?
“Jag har massor av idéer. Det är nog mitt största problem, jag har för många idéer. Men jag vill välja någonting som jag tror på långsiktigt och något som är hållbart, men som också är kopplat till det jag gillar att göra. Så jag behöver definiera vad det är för något. Men det är absolut inte enkelt, så man ska inte ha för bråttom.”
“Det är bra att höra sig för, förstå vad marknaden har för behov och prata med andra inom samma område för att skapa sig en tydligare bild innan man trycker på start."
Under 2023 hade bolaget ingen omsättning och enligt grundaren är resultatet för året ännu inte fastställt. 2022 visade företaget en förlust på 2,3 miljoner kronor.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.