Sök

Jens Nylanders utspel – enkla knep kan spara 90 miljarder

AI

Jens Nylander är serieentreprenör och har grundat flera techbolag. Foto: Daniel Ivarsson

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han har granskat 44 miljoner fakturor. Detta är vad Jens Nylander har kommit fram till om kommunernas slöseri och slarv.

Jens Nylander, för Breakits läsare kanske framförallt känd som serieentreprenören bakom Jens of Sweden, Jays och Automile (läs hela hans story här), har på senaste tiden ett nytt passionsprojekt. Han granskar svenska kommuner – med hjälp av AI. 

Detta gör han genom att begära ut stora mängder fakturor (som är offentliga handlingar) och med hjälp av tekniken leta efter avvikelser.

För ett par veckor sedan publicerade han en del i granskningen som handlar om svenska kommuners inköp av webbverktyget Sitevision. Rubriken på blogginlägget löd Upphandlingsfusket: Kommunernas webbverktyg blev miljardaffär.

Nu har Jens Nylander skrivit en debattartikel i Expressen om vilka insikter som AI-projektet gett honom, efter sex månader och totalt 44 miljoner fakturor från 270.000 leverantörer. 

”En del grejer är små – andra lite större. Min slutsats är att minst 90 miljarder kronor skulle kunna sparas med små ändringar”, skriver entreprenören. 

Bland de udda fynden i kommungranskningen finns Melleruds kommun som behövde köpa åtta elverk till sina äldreboenden och gjorde affären via en Blocketannons. Kommunens tjänstemän körde 70 mil till en öde militäranläggning för att hämta de begagnade elverken utan servicepärmar. 2,1 miljoner kronor fördes över på en faktura skriven i Word. På Jens Nylanders fråga om något var udda med affären svarar en tjänsteman: ”Det kändes konstigt när säljaren hoppade ur en lyxbil mitt ute i ödemarken”.

Jens Nylander är kritisk mot den nya myndigheten mot välfärdsbrott som fått 162 miljoner kronor för att granska korruption och missbruk av offentliga medel. Det handlar bland annat om att informationsutbytet är för begränsat, mellan bara ett antal myndigheter, menar entreprenören. 

”Mitt mål var att skapa förändring och som tech-entreprenör är detta mitt bidrag till ett bättre Sverige utan att det ska handla om politik eller myndighetskrångel.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer