I tider då tillgång till riskkapital minskar, samtidigt som snabb tillväxt är i fokus, är det gynnsamt för bolag om finansieringen bygger på flera olika källor. Genom att skräddarsy kapitaltillskottet kan bolagsgrundare undvika att späda ut kapitalet alltför mycket och minska risken att hamna i knäet på en enskild investerare. Fenomenet, som kallas hybridfinansiering, välkomnas också av kreditgivare som är specialiserade på techbolag. En av dem är Nordea Startup & Growth.
”Vi ser positivt på att stötta tillväxtbolag tillsammans med andra typer av finansiärer och investerare. Förutom att det är bra för bolaget att ha en diversifierad finansiering så minskar det vår risk”, säger Maria Smith, Head of Startup & Growth på Nordea.
Stöttar snabbväxande techbolag
Nordea Startup & Growth är en ”bank i banken” som är särskilt inriktad på att stötta techbolag så att de kan växa snabbt. Jämfört med traditionella banker kan Maria Smiths team gå in i en tidigare fas. De samarbetar också gärna med andra aktörer för att skapa möjligheter att finansiera spännande techbolag. Ett exempel på en sådan aktör är Exportkreditnämnden, EKN, vars garantier täcker bankens risk i affärerna.
”Vi stöttar snabbväxande techbolag med en global skalbar plattform. Därför passar kombinationen med EKN oss bra, eftersom de verkar på den globala marknaden och sänker vår risk så att vi har lättare att säga ja. Som bank måste vi dock alltid se en grundläggande lönsamhet i affären”, säger Maria Smith.
Trots stark tillväxt har de ofta svårt att få bankfinansiering
Åsa Larsson är kundansvarig på EKN och känner väl till att unga tillväxtbolag ofta har ett stort behov av rörelsefinansiering.
”Trots stark tillväxt har de ofta svårt att få bankfinansiering. Skälet till det är att de inte har en historik att luta sig mot, samtidigt som de många gånger inte har vänt till lönsamhet. Techbolag saknar oftast säkerheter som behövs för att banken ska kunna vara med. Det här innebär i sin tur en hög kreditrisk för banken.”
Underlättar för banken
För att stötta just unga tillväxtbolag har EKN tagit fram en särskild lösning. EKN:s garanti ”Exportsprånget” gör det lättare för bankerna att finansiera startups och scaleups så att de har råd att växa. Garantin täcker upp till 75 procent av bankens risk, utan att ställa krav på positiva resultat.
”Det finns inga krav på att bolaget ska visa lönsamhet initialt, men däremot ska det finnas goda och realistiska prognoser framåt. Bolaget ska också ha minst 25 procent av sin omsättning utanför Sverige eller en konkret plan på hur man ska uppnå det inom 1–2 år”, säger Åsa Larsson, som rekommenderar unga techbolag som söker bankfinansiering att tala med EKN först.
”Vi gör en bedömning av möjligheterna att lämna en garanti som baseras på affärsplanen och gör en noggrann riskbedömning. Vi vet också hur en pitch ska se ut för att banken ska uppskatta den.”
Skräddarsydd finansiering
På ett sidoevent till Techarenan, som hålls på Friends Arena den 22–23 februari, kommer Maria Smith och Åsa Larsson att diskutera nya möjligheter för unga techbolag att skräddarsy sin tillväxtfinansiering. I panelen deltar även Henrik Jansson, fondchef från Almi Invest och Axel Bruzelius, grundare av Gilion.
Under sidoeventet, som går av stapeln den 22 februari klockan 14:30–15:30, kommer också riskkapitalets roll i den nya sortens hybridfinansiering att diskuteras. Efter ett år med en kraftig inbromsning av investeringar i startups, ser intresset – och därmed pengarna – ut att vara på väg att återvända, spår Maria Smith på Nordea Startup & Growth.
”2024 blir ett spännande år. Riskkapitalet har inte försvunnit – tvärtom. Riskkapitalet var aldrig borta, det vilade lite i efterdyningarna av pandemin. Om vi tittar på den svenska marknaden finns kapitalet där. Däremot står vi inför en ny verklighet där nyckeltal som kassaflöde och lönsamhet är minst lika viktigt som tillväxtprognoser även för investerarna.”