I går kunde vi avslöja att Spotify inte verkar vara på väg att lägga ner bemanningen nattetid – trots att bolaget fått nej både av Arbetsmiljöverket och Förvaltningsrätten. I veckan sa Spotify-vd:n Daniel Ek till personalen att alternativet för streamingjätten är att flytta on call-bemanningen utomlands för att kringgå de svenska kraven.
En talesperson bekräftade senare att en flytt av jobben pågår.
“Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen. Vi har överklagat förvaltningsrätten i detta ärende och planerar nu att flytta delar av vår beredskap till andra länder.”
Både fackförbundet Unionen och organisationen Företagarna reagerar på de nya buden från svenska techjätten.
”Exemplet med Spotify visar hur absurd arbetstidslagen är. Ett världsledande techbolag med över 100.000 kronor i månaden i snittlön får inte införa ett joursystem som bygger på frivillighet, högre ersättning och arbetstidsförkortning”, säger Företagarnas vd Benjamin Dousa i en kommentar till Breakit.
Han tillägger att rådande lagstiftning drabbar långt fler än de stora techbolagen och tar ett lokalt exempel.
”Ett exempel är Ica Folkes Livs i Uppsala där ICA-handlaren ville ha nattöppet för att täcka studenternas sug. De fick också nej av Arbetsmiljöverket trots att medarbetarna, som framför allt är studenter, ville ta nattpass. Mataffärer med 24-timmarsöppet är norm i många andra länder, som Finland. Regeringen behöver förändra arbetstidslagen som hindrar så väl små som stora aktörer.”
Facket svarar
Unionens förbundsordförande Peter Hellberg är kritisk till den väg som streamingjätten väljer.
”Ett mer rimligt och ansvarsfullt alternativ hade varit att teckna ett kollektivavtal. Med ett kollektivavtal kan man genom att tillsammans med medarbetarna komma överens om rimliga och rättvisa villkor för nattarbete”, säger han i en kommentar.
”Nu väljer man i stället att flytta arbetet utomlands vilket är djupt beklagligt och tyvärr ett tecken på hur långt man är beredd att gå för att inte säkra medarbetarnas villkor och förmåner genom kollektivavtal.”
I november skrev vi att fackförbunden hade Spotify i kikarsiktet efter segern mot Klarna – då bolaget efter strejkhot tecknade ett kollektivavtal.
Spotify började förhandla med Unionen och Sveriges Ingenjörer i våras men utan att det ledde någonstans. Det hela rann ut i sanden i augusti. En anledning tros vara att för få av Spotifys anställda helt enkelt är anslutna till facket.
Unionens Peter Hallberg säger att svensk arbetsmarknad bygger på dialog och samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare.
”Det är en modell som skapat framgångsrika företag, en stabil arbetsmarknad och bra villkor för anställda i Sverige. Spotify har nu möjligheten att bli en del av vår framgångsrika svenska modell, vara med och utveckla den, och visa att de tar sina anställdas åsikter och välbefinnande på allvar.”
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.