Branschorganisationen Techsverige larmar om att det är brist på techarbetare, enligt organisationen behövs 18.000 nya techarbetare i Sverige – per år. Det är egentligen ingen nyhet. År ut och år in talas det om talangbristen inom IT och hur svårt det är att lösa. Men det stämmer inte. Jag driver Wetal, en digital IT-mäklartjänst remote och jag kan garantera att det inte råder någon brist på talanger.
Det finns 27 miljoner utvecklare globalt, enligt Statista och andra källor. Det som saknas är inte kandidater utan kunskapen att hitta och leda ett remote team.
Att tänka remote-first innebär inte att du måste jobba hemifrån. Det innebär att du bygger ett modernt bolag med maximala förutsättningar.
“Men det är knepigt med kommunikationen”. Precis, när du arbetar remote är kandidatens kommunikationsförmåga avgörande. Därför är ett kommunikationstest det första vi gör när vi tar in nya profiler.
När vi öppnade Wetal globalt rasade det in cv:s från världens alla hörn. Efter att ha haft min sjuttonde intervju med en kandidat som knappt kunde engelska fick jag en idé. Kandidaten skulle spela in sig själv på video, och förklara för mig varför den ville ha jobbet.
Idag får vi in guldkorn från de mest otippade länder. Personer som aldrig hade fått en chans annars som kommer fram på video med starka argument om varför de ska få jobbet.
Det ger en trygghet hos kunden att höra hur kandidaten resonerar, innan de bokar första intervjun. På så vis kan kunden snabbt få tillgång till kandidater av världsklass för bästa priset.
2023 var ett enormt tufft år för oss IT-entreprenörer då värderingar slaktades och alla höll i sparpengarna. Men vi såg även framgångssagor som Deel, en startup som blev en unicorn på endast tre år. Vad var nyckeln? Remote-first.
Deels koncept var att de skulle anlita de bästa talangerna i världen. Tre år senare var bolaget ett fenomen värderat till 12 miljarder dollar.
Precis som Linkedin, Spotify och Atlassians remote policy är detta ingen trend utan en strategi för att skapa ett vinnande bolag, och idag jobbar nästan 50 procent av alla programmerare i världen remote, enligt Stackoverflow.
För er som är sugna på att testa remote men inte vet var man ska börja. Här är mina hetaste tips:
- Skapa en remote-first policy. Denna ska innehålla information om vilka roller som får vara remote, hur och vilka tider teamet ska ha möten och när personal förväntas arbeta eller vara tillgängliga.
- Kommunikation och verktyg. Plattformar som Zoom, Slack och Asana är en bra början att arbeta remote. Se till att alla kan göra sitt jobb hemifrån och att de kan kommunicera effektivt på videosamtal och chatt.
- Tänk resultatorienterat. Sätt upp mål för dina kandidater, hur de ska nå sina mål och hur detta ska kommuniceras på distans. Exempelvis kan de lista det de gjort under dagen och berätta det på ett morgonmöte.
När du ska anställa internationellt hjälper tjänster såsom bland annat Deel och Upwork dig att komma på banan. När du väl är up and running är fördelarna uppenbara. Kapade kostnader, högre produktivitet och work-life-balance för teamet.
CHARLOTTE HOLMEN, grundare Wetal.