Sök

Dokument visar: Nu vill Embracer avveckla i Ryssland

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Gamingkoncernen ber om undantag från sanktionerna och en snabb hantering.

Den svenska speljätten Embracer har kritiserats för att ha hållit igång sin verksamhet i Ryssland – flera år efter landets militära invasion av Ukraina. Men nu ser bolaget ut att vara på väg att avveckla, rapporterar P4 Värmland som tagit del av en ansökan som Karlstadbolaget skickat in till Kommerskollegium. I den ber bolaget om undantag från rådande sanktioner för att göra en exit och ber om en snabb hantering. 

Embracer äger fyra bolag i Ryssland. I ett svar till P4 Värmland skriver bolaget att det sedan förra året genomför ett globalt omstruktureringsprogram, i vilket Ryssland ingår. 

Det var förra året som ukrainska Kyiv School of Economics uppgav att Embracer var det svenska företag med störst omsättning i Ryssland. Enligt en granskning som Sveriges Radio gjorde det året så omsatte Embracerkoncernen över 350 miljoner kronor i Ryssland. Då framkom det också att de fyra bolag i Ryssland som ingick i koncernen hade nästan 900 anställda. 

I samband med det avslöjandet svarade Embracer-vd:n Lars Wingefors SVT Nyheter att han fördömer Rysslands anfallskrig men att det är komplext att avyttra eller flytta verksamheten, vilket skulle kunna innebära förändrat säkerhetsläge och repressalier för anställda. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer