Varför startar en svensk miljardär, tillika en av Klarnas grundare, en startup-hubb i Rwandas huvudstad Kigali – är det för välgörenhet eller för pengar?
Den frågan är med om en röd tråd i SvD:s porträtt av Niklas Adalberth som genom sin stiftelse Norrsken har byggt en hubb med plats för 1500 startupentreprenörer mitt i den afrikanska miljonstaden.
Målet är inte att tjäna pengar, utan att skapa så mycket påverkan som möjligt med varje investerad krona, berättar entreprenören. Allt överskott i stiftelsen återinvesteras i verksamheten eller kan användas för att expandera. Samtidigt består Norrsken också av riskkapitalfonder som investerar i startup-bolagen.
”Sådana investeringar sker på helt kommersiella grunder”, säger han.
Norrsken drivs av en övertygelse om kraften i effektiv altruism.
EA som det också kallas är på modet bland den yngre generationen entreprenörer. Så pass mycket att den har kallats ”techelitens religion”. Kortfattat går det ut på att tjäna pengar för att sedan ge. Både Elon Musk och Bill Gates är följare. Det var också Sam Bankman-Fried. Kritikerna menar att entreprenörerna genom EA sätter sitt egenintresse först, och är övertygade om att de är bättre på att förmedla medel än staten genom beskattning, och att det hela är en pr-vinst.
Niklas Adalberth svarar på kritiken:
”Jag tycker att rika borde beskattas mycket mer än de gör. Jag skulle gärna se en hårdare fördelningspolitik för att gynna dem som gör gott och jobbar hållbart”, säger han.
Han ser inget motsatsförhållande mellan progressiv beskattning och effektiv altruism och säger:
”Det är helt orimligt att jag själv inte betalar mer skatt än jag gör.”
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.