Sök

Facit för hajpade sparrobotarna – gav sämre avkastning än index

LysaOptiSparande

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hundratusentals kunder har redan satt in miljardbelopp i Optis och Lysas fondrobotar.

Sparrobotarna lyfts fram som både enkla och billiga. Runt 200.000 personer har redan satt in sina pengar i de största bolagen, Opti och Lysa. Var för sig förvaltar de båda tjänsterna miljardbelopp. Men hur smarta är robotarna egentligen ur ett investeringsperspektiv? 

Det finns facit. Enligt Affärsvärldens jämförelse så presterar faktiskt sparrobotarna under index. 

För de som valde Lysas automatiserade tjänst med exponering mot aktier blev avkastningen 16,8 procent under 2023. Motsvarande siffra låg på 17,1 procent hos Opti. Det är lägre än till exempel Länsförsäkringars globalfond som hade en avkastning på 22,2 procent i fjol.

På ett liknande sätt ser det ut om man tittar på flera stora indexfonder. Robotarna gav sämre avkastning. 

Tidningen har pratat med Lysas styrelseledamot Bo Becker. Han säger att sparrobotarna, till skillnad mot en fondförvaltare, inte har som mål att slå index utan ska skapa värde med hög diversifiering för att hålla ner risken.  

Optis medgrundare och vd Jonas Hombert säger att bolagets mål är att ge avkastning i linje med index minus avgifter, men att allt är beroende av vilken risknivå kunden väljer. 

Han säger vidare att Optis intäkter nära fördubblades under 2023, från 10 miljoner föregående år. Förlusten på minus 47 miljoner kronor kapades till runt minus 10 miljoner i fjol. Bolaget har en kassa på 170 miljoner kronor. 

Lysa förvaltar 30 miljarder kronor och har en balansräkning som överstiger 300 miljoner, enligt Bo Becker.

Lysa och Opti säger båda att lönsamheten är inom räckhåll och kapitalsituationen är stabil. Båda har också tunga ägarlistor. Lysa backas av Karl-Johan Persson, Christer Gardell och Nicklas Storåkers. Opti har Carnegie som storägare efter en investering 2022. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer