Sök

Elbråk i norr – H2 Green Steel försökte stoppa SSAB:s satsning

H2 Green SteelSSABImpact

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Stor osämja mellan de stora industrisatsningarna i norr.

Det kryllar av stora, gröna, industrisatsningar i Sverige numera. Förutom Northvolt finns ju även Harald Mix H2 Green Steel och Hybrit-projektet som är ett samarbete mellan LKAB, Vattenfall och SSAB. 

Nu har SSAB och H2 Green Steel hamnat i luven på varandra. 

Tidigare den här veckan, i samband med att SSAB släppte sin delårsrapport, berättade bolagets vd Martin Lindqvist att SSAB hade säkrat el till sitt nya stålverk i Luleå. Men det beskedet kom inte helt utan dramatik.

Nu avslöjar nämligen Dagens Industri att H2 Green Steel försökte stoppa elen till det nya stålverket. 

Bakgrunden är tilldelningen av el till SSAB samtidigt innebar att det inte fanns el till den andra fasen av stålverket som H2 Green Steel ska bygga i Boden. En tilldelning som sköttes av Vattenfall Eldistribution. Bolaget anmälde snabbt beslutet till Energimarknadsinspektionen och krävde att Vattenfall varken skulle få fatta eller verkställa beslut om tilldelning av ytterligare effekt i Norrland. Dagen efter, på tisdagen låg bolaget på ytterligare en gång för att få ett beslut.

Men än så länge har inget beslut tagits. 

“Vi vill veta mer om vad som hänt och varför”, säger Jonas Grape, jurist på Elmarknadsinspektionen till Dagens Industri.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer