Sök

Nelly fortsätter tappa – men ökar lönsamheten rejält

NellyKläder

Helena Karlinder Östlundh, tillförordnad vd Nelly.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från paljett till trikå. Modebolaget Nelly ska bli mer vardagsnära och satsa mer på sina starka kort.

Det skriver vd:n Helena Karlinder-Östlundh när e-handlaren än en gång brottas med vikande försäljning.

Nelly fortsätter att se negativ tillväxt. Det står klart när e-handlaren rapporterar sitt bokslut för 2023. 

Här är några hårda nedslag från fjärde kvartalet: 

  • Nettoomsättningen uppgick till 301,6 (387,2) miljoner kronor, vilket motsvarade en nedgång med 22,1 procent. 

  • Rörelseresultatet uppgick till 24,0 (-1,8) miljoner kronor, vilket motsvarade en rörelsemarginal på 8 procent.

Nelly rapporterar sitt tredje positiva kvartal i rad, vilket vd:n Helena Karlinder-Östlundh härleder till bolagets sparprogram. 

”Vårt rörelseresultat gynnades under fjärde kvartalet återigen av minskade kostnader på flera områden där vi nu har realiserat de fulla effekterna av våra tidigare annonserade besparingsprogram”, skriver hon. 

Nelly har bland annat minskat sin produktbredd och satsat mer på toppsäljarna. Dessutom har bolaget, som säljer modekläder med en ung målgrupp, behövt skruva om erbjudandet för att möta kunderna i ett kärvare ekonomiskt klimat. 

”I detta klimat investerar många hellre i vardagsmode som kan användas till fler olika tillfällen och det krävs ett ännu mer attraktivt sortiment med rätt prispunkter för att man ska vinna bland kundens många valmöjligheter. Det är därför viktigt att vi fortsätter vidareutveckla vårt produktutbud och intensifierar arbetet med att optimera vår prissättning”, skriver Helena Karlinder-Östlundh. 

När bolaget rapporterade sitt tredje kvartal i oktober sjönk omsättningen med nära 17 procent till 236,4 miljoner kronor, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet landade då på 12,8 miljoner kronor, upp från minus 11,9 miljoner kronor i fjol.

Nelly var en av de aktierna som gick allra bäst på börsen i fjol, med en uppgång på 124 procent för helåret. Detta trots att omsättningen backade under årets första nio månader. 

Hittills har 2024 inletts med röda siffror bör nämnas. Aktien har backat med runt 4 procent. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer