I höstas blev jag lite gramse på Breakit. Man arrangerade det jättefina eventet ”Scaleup Day” som samlade Sveriges hetaste scaleup-bolag och toppade detta med det prestigefyllda priset ”Årets Scaleup-raket”. Gott så, men för mig, en investerare boende i Piteå, var det väldigt smärtsamt att man bara utsåg vinnare i region Syd, region Väst och region Stockholm och totalt missade ”min” region Norr, drygt 300.000 kvadratkilometer av Sverige.
Det innebär 134 mil präglat av storskaliga projekt och ett innovativt entreprenörskap.
Samtidigt är det kanske inte så konstigt. Nästan allt riskkapital i Sverige är knutet till storstäderna, där Stockholm toppar antalet avslut. Så blir det när man samlar kapital, infrastruktur och talanger på ett och samma ställe.
För oss som anser att Sverige är lite större än Stockholm så är bristen på tillväxtkapital ett allvarligt problem. Startups har idag goda möjligheter att realisera sina affärsidéer. Det finns ofta riskvilligt kapital och statliga stödsystem för att ta fram en prototyp om affärsidén är spännande nog.
Men därefter sinar kapitalet och de förväntas själva ta språnget från startup till scaleup.
Bristen på kapital i tillväxtskedet blir deras avgörande utmaning. Antingen lever de på sparlåga, där bolaget blir en bisyssla till ett heltidsjobb. Eller så tvingas de omvärdera sina lojaliteter till den plats där deras resa en gång började.
För de företag som väljer att söka kapital på annat håll innebär detta en omvälvande förändringsprocess, bortom det rent finansiella. Lokala bankrelationer ersätts av nya partnerskap i storstäderna och ägarstrukturen genomgår förändringar i jakten på nödvändig finansiering.
För de som väljer att växa på sparlåga slutar det ofta i en svältdöd
Denna företagsflykt från norra Sverige är inte bara en förlust för det lokala näringslivet utan har en betydande inverkan på regionens ekonomi och samhälle som helhet, med förlorad skattebas och minskade arbetsmöjligheter.
För de som väljer att växa på sparlåga slutar det ofta i en svältdöd, där teknikutvecklingen obönhörligen hinner ifatt.
Är det här verkligen ett problem då kan man fråga sig? Är det inte en naturlig ordning för startups att söka sig till storstäderna, där talang, marknad och kapital finns? Kanske det, men som investerare finns det mycket att vinna på att fånga upp dessa stjärnskott tidigt och låta dem växa upp i den mylla de startade i. Det lokala ekosystemet som stöder företagen i tidig startupfas är välutvecklat och till detta kommer nu enorma tillväxtsatsningar (exempelvis Hybrit, Northvolt, SunPine och H2GS) som för med sig både arbetskraft och nya marknader. Över 1400 miljarder kommer investeras i olika projekt i norra Sverige och man räknar med att mer än 100.000 arbetstillfällen kommer skapas.
Den gröna omställningen har också agerat som en katalysator för nya techbolag på platser där det tidigare var osannolikt. Exempelvis har städer som Piteå och Luleå blivit oanade nav för teknologisk innovation och företagsutveckling.
Jag är övertygad om att nästa svenska techunder kommer från norra Sverige, men då krävs det att fler höjer blicken
I en tid då teknologisk innovation är avgörande för Sveriges framtid, blir det allt tydligare att den svenska techscenen genomgår en transformation bortom de traditionella knutpunkterna. Det handlar inte längre bara om att replikera Silicon Valley-modellen; det handlar om att skapa en inkluderande och mångsidig teknologisk framtid över hela Sverige.
Jag är övertygad om att nästa svenska techunder kommer från norra Sverige. Men då krävs det att det är fler som höjer blicken och kikar norrut. Vill du blir ännu mer övertygad om varför så läs min nästkommande krönika, där ska jag avslöja en del hemligheter.
GÖRAN CARLSON, Carlson Invest och Northern CapSek Ventures